МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

REFLECT – НАМИБИЈА 30 ГОДИНА НАКОН ОСЛОБОЂЕЊА

REFLECTОтварање: 5. новембар 2020. године

У сарадњи са Националном уметничком галеријом Намибије (NAGN) настала је изложба Reflect – Намибија 30 година након ослобођења.

На јавни позив NAGN савремени намибијски уметници понудили су своје рефлексе и рефлексије поводом тридесетогодишњице од ослобођења једне од последњих колонија на афричком континенту.

Услед пандемије коронавируса, изложбу Reflect представљамо нешто касније од славног датума – 21. марта, када је 1990. проглашена независност некадашње Југозападне Африке, а данас Републике Намибије.

 

Мало другачије отварање изложбе ‘REFLECT’ – НАМИБИЈА 30 ГОДИНА НАКОН ОСЛОБОЂЕЊА, почиње у четвртак, 5. новембра, од 17 h и траје до 19:30 h.

Слањем вашег имена/презимена и тачног термина на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. можете се пријавити за један од 5 термина отварања који се одржавају у интервалу: 17 h, 17.30 h, 18 h, 18.30 h или 19 h.

Посетиоце отварања очекује кратак увод у изложбу и поклон-разгледница из Националне уметничке галерије Намибије као својеврсна pocket-art успомена за понети.

Улаз је бесплатан. Ношење маски, обавезно.

 

Радови одабрани заједничким кустоским снагама МАУ и NAGN реферишу на немачки колонијализам с почетка XX века и сурови јужноафрички режим и политику апартхејда који су уследили. Културу сећања ови уметници помно чувају алудирајући својим радовима на трауме изазване страховитим ратовима, колективне и појединачне борбе за равноправност и једнакост, као и на лична сећања и приче о животу о Намибији. Савремени рефлекси у тону критике скрећу пажњу на тешке егзистенцијалне услове, на оштре класне разлике, на фрагилност савремене намибијске економије и место уметника и људи у њој. У погледу будућности, ови нам радови постављају питања о судбини ретких животињских врста, о глобалном загревању, о корупцијским скандалима, о дисфункционалном друштву, а све то са јасном свешћу о нелагодности намибијске садашњице.

Другим речима, у оквиру ове изложбе представљамо вам уметничке рефлекторе који на јединствен начин осветљавају прошлост, садашњост и будућност Намибије.

На изложби представљени су радови: Себастијана Намасеба, Франса Намбинге, Елије Шивухамбе, Тити Калеа Чулумбе, Урте Ремерт, Кабела Кима Мудизеа, Вишитуе Џихарине, Леонарда Мајкла Абрахамса, Пола Кидоа, Филипуса Шехаме, Алфеуса Мвуле, Аине Каторе и Табеје Рубен из !Ikhoba Textile Project-а, Барбаре Пирон, Мишел Исак, Енгелхарда Руаназије, Нангомбе Капанде, Рудолфа Сајбеба, Тријануса Накалеа, Барбаре Болке, Ерика Шнака, Ишмаела Шивутеа и удружења Вуда уметност мермера.

Кустоскиње: Ана Кнежевић, Дезире Дибасен !Нанусес и Нденда Шивуте

Графички дизајн и визуелни идентитет: Никола Радојчић, Исидора Томић - Браћа Буразери

Изложба ће бити отворена до марта 2021. године.

 

REFLECT

 

Рeaлизaциjу излoжбe и кaтaлoгa oмoгућили:

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива