Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПОЗОРИШНЕ ЛУТКЕ МАЛИЈА

Из збирке Андреја Јеровшека и збирке Музеја афричке уметности

Традиционалне позориште лутке МалијаКустоскиња изложбе: Марија Милош

Изложба је отворена до понедељка, 23. августа 2021. године.

На изложби Традиционалне позоришне лутке Малија – из збирке Андреја Јеровшека и збирке Музеја афричке уметности представљене су лутке карактеристичне по свом стилу израде и анимације за позоришну форму која се традиционално изводи у јужним областима Републике Мали, у долини реке Нигер. Као експонати на овој изложби, главне улоге деле позоришне лутке антилопа са бубњарем и плесачима, слон, плејада жутих, црвених и плавих малих људи и Меренкун, велика фигура жене са два лица. Сведочећи о варијетету драмских ликова и скулпторалним одликама, изложба уједно открива елементе конструкције лутака који омогућавају покрет на сцени. На изложби су заступљене зглобне лутке на штапу, од којих су неке опремљене и концем за манипулисање, као и лутке без помичних делова резбарене у дрвету. Са познаваоцима и љубитељима луткарства и позоришне игре, и са свима које позивамо овом изложбом да то постану, поделићемо одмах још две тајне глумачког заната из овог дела Африке: традиционалне лутке играју сцене немог позоришта, а луткари остају сакривени у костиму или каптелету, елементу који има функцију покретне позорнице.

Слон - лутка на штапу
Слон - лутка на штапу

Дуга и богата традиција позоришта лутака коју баштини Република Мали поникла је у области Сегуа, где и данас има посебан значај у културном животу и даје снажан импулс савременом стваралаштву на пољу извођачких уметности, како на националној тако и на међународној сцени. Путописи с краја 19. века и затим многа етнолошка истраживања, у којима су забележена и локална усмена предања, сведоче да је луткарство у овим крајевима некада у давнини потекло из културе Бозоа, нашавши плодно тло даљег развоја и стваралаштва и у културама суседних Бамана, Манинка, Марка и Сомоноа у долини Нигера и његових притока. У руралним подручјима која насељавају, Сомонои и Бозои су познати као рибари и лађари, а Бамане, Манинке и Марке као пољопривредници и трговци. Заједничка одлика ових заједница је традиционална друштвена институција омладинског удружења, као и луткарски театар који организују и изводе чланови удружења.

Зглобна лутка на штапу
Зглобна лутка на штапу

Традиционално луткарско позориште у продукцији омладинских удружења организује се као прослава, фестивал испуњен бројним наступима и живом интеракцијом између извођача и гледалаца на отвореном простору у њиховим селима. Представе таквог позоришта познате су по луткама, џиновским и малим, које представљају животиње, људска бића, митска бића и духове. Захваљујући умећу извођача, традиционално иницираних у тајне луткарства, лутке постижу гестове који иду од одређених једноставних плесних корака до компликованих и динамичних покрета. Уз луткарске сцене, једну традиционалну представу чине и песме водећег вокала и хора, извођачи са маскама и костимима, групни плесови и перкусионисти на бубњевима. Представе се традиционално одржавају једном или два пута годишње и важан су друштвени и културни догађај за заједницу. Са изражајном снагом упечатљиве и узбудљиве естетике, традиционални луткарски театар је пре свега начин едукације. Као што наводи Мамаду Самаке (Mamadou Samaké), стручњак из Националног музеја у Бамаку (Musée National, Bamako), поуке овог позоришта односе се на „брачни живот, друштвени живот, економски живот, на природну средину, историју и митове, и преносе се кроз комичне или сатиричне сцене у којима су представљени реалистични или симболични ликови“.

Лутке - артикулација узицама
Лутке - артикулација узицама

На изложби Традиционалне позоришне лутке Малија приказане су лутке различитих врста и техника израде из збирке Печар коју баштини Музеј афричке уметности и из приватне збирке Андреја Јеровшека (Словенија), сакупљене у Малију у периоду од краја 60-их до средине 80-их година прошлог века. Такође, на изложби су заступљене тканине различитих дезена, штампаних и утканих, које визуелно сугеришу разноликост сценских декора у традиционалном луткарском позоришту. Изложба има за циљ да представи дугу традицију луткарства у Малију, симболизам ликова традиционалних лутака, као и да укаже на значај који у друштву има систем омладинских удружења и позоришна луткарска игра која одражава преображај младих у одрасле, повезује и уједињује искуства, уоквирује и сажима наслеђе и стваралаштво. У жељи да публици ближе представимо покрете и понудимо бар наговештај луткарске игре, за изложбу су израђене реплике инспирисане традиционалним позоришним луткама Малија, рад Милице Јосимов, вајарке, и дигитална анимација коју је креирала Ивана Бунушевац, графичка дизајнерка.

Посебан значај изложбе огледа се у сарадњи која је успостављена између Националног музеја Малија у Бамаку и Музеја афричке уметности у Београду током истраживања и тумачења одабраних предмета. Захваљујући подршци господина Дауде Кеите (Daouda Keïta), директора Националног музеја Малија у Бамаку (Musée national du Mali, Bamako), и господина Мамадуа Самакеа, музејског стручњака за уметност луткарства, у могућности смо да овом изложбом представимо јавности тумачења лутака која обухватају изворне називе и значења деликатних визуелних и функционалних одлика које сведоче о изражајности традиционалне луткарске уметности Малија.

Стручно вођење кроз тематску изложбу „Традиционалне позоришне лутке Малија" одржаће се у недељу, 22. августа, у 13 и у 16 часова. Кроз изложбу води кустоскиња и ауторка изложбе Марија Милош.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije