Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

НЕДЕЉА У МАУ - Јавно вођење за одрасле и радионица за децу

Зглобна лутка на штапу, Мали

Зглобна лутка на штапу, Мали

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелне програме КУСТОСКИХ ВОЂЕЊА (за одрасле) кроз музејске поставке и КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ (узраста 6-12 година).

Сваке недеље у јулу 2021. (4, 11, 18 и 25. јула 2021. године) са почетком у 11 часова одржаће се за одрасле посетиоце стручно вођење кроз тематску изложбу „Традиционалне позоришне лутке Малија“ док ће за децу бити приређене креативне радионице „Креирај и покрени лутку – уз инспирацију луткарском традицијом Малија”. Због актуелне епидемиолошке ситуације, број посетилаца је ограничен, а пријављивање се врши слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

*Цена улазнице: 200 динара

**Подсећамо вас да је улазак у музеј дозвољен само уз маску, као и да је важно да дезинфикујете руке и држите дистанцу. Молимо родитеље да унапред припреме децу на обавезно ношење маске током трајања радионице и док су у музеју. Хвала унапред – ваш МАУ!

 

ОПИС ПРОГРАМА

 

„ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПОЗОРИШНЕ ЛУТКЕ МАЛИЈА”

Стручно вођење кроз тематску изложбу

На изложби Традиционалне позоришне лутке Малија – из збирке Андреја Јеровшека и збирке Музеја афричке уметности представљене су лутке карактеристичне по свом стилу израде и анимације за позоришну форму која се традиционално изводи у јужним областима Републике Мали, у долини реке Нигер. Као експонати на овој изложби, главне улоге деле позоришне лутке антилопа са бубњарем и плесачима, слон, плејада жутих, црвених и плавих малих људи и Меренкун, велика фигура жене са два лица. Сведочећи о варијетету драмских ликова и скулпторалним одликама, изложба уједно открива елементе конструкције лутака који омогућавају покрет на сцени. На изложби су заступљене зглобне лутке на штапу, од којих су неке опремљене и концем за манипулисање, као и лутке без помичних делова резбарене у дрвету. Са познаваоцима и љубитељима луткарства и позоришне игре, и са свима које позивамо овом изложбом да то постану, поделићемо одмах још две тајне глумачког заната из овог дела Африке: традиционалне лутке играју сцене немог позоришта, а луткари остају сакривени у костиму или каптелету, елементу који има функцију покретне позорнице.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, број посетилаца је ограничен, а пријављивање се врши слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

„КРЕИРАЈ И ПОКРЕНИ ЛУТКУ – уз инспирацију луткарском традицијом Малија”

Креативна радиница за децу узраста од 6 до 12 година

Лутке на штапу и носиве лутке које играју улоге људи и животиња у традиционалном луткарском позоришту Малија биће инспирација учесницима радионице да креирају и покрену луткарске ликове од папира и картона. Након конструкције елемената који чине основне облике за мушке и женске луткарске ликове, учесници радионице имаће задатак да осмисле, цртају и праве тунике лутака у разнобојним дезенима користећи колаж-папир, кончиће, кесе и друге материјале. Такође, биће потребно да осмисле шаре и украсе за слона, птицу и друге облике животиња које ће правити на радионици по узору на оригиналне лутке.

Креативна радионица за децу почиње у 11 часова и траје до 12.30 ч.

У недељном термину од 11 до 12.30 часова, креативне радионице за децу одржавају се у ‘мини-атељеу’ на првом спрату Музеја или, по лепом времену, у башти Музеја; истовремено за омладину и све одрасле посетиоце одвија се кустоско вођење кроз музејску изложбу Традиционалне позоришне лутке Малија у малој галерији у приземљу Музеја.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, број посетилаца је ограничен, а пријављивање се врши слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije