Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

МАНКАЛА ВИКЕНД У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ!

28. и 29. март 2014

У сарадњи са Музејом афричке уметности из Београда и Дирекцијом за омладину и спорт из Петровца на Млави - Завичајни музеј организује "МАНКАЛА викенд". У петак и суботу, 28. и 29. марта 2014. године, у просторијама Дирекције за омладину и спорт (Даворјанке Пауновић бб) имаћете прилику да се упознате са правилима и заиграте коју партију ове занимљиве стратешке игре која постаје глобални феномен.

Mancala poster

Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Археолошка истраживања су потврдила да се манкала играла још у доба неолита и стога се ова игра сматра једном од најстаријих друштвених игара на свету.

Петак, 28. март 2014, 17h-19h

« MANCALA RULES » ИГРАЊЕ ЗА ОДРАСЛЕ: Ивана Војт, историчар уметности, кустос и аутор изложбе Манкала, мисаона игра у МАУ (децембар 2012 - октобар 2013), ће укратко представити ову специфичну игру, након чега ће посетиоци имати прилику да науче да играју манкалу и постану део јединствене атмосфере коју ова игра креира.

Субота, 29. март 2014, 10h-12h

ДЕЧЈА РАДИОНИЦА: Кустоси Музеја афричке уметности ће показати деци како се игра манкала, након чега ће се и сами опробати у овој игри. Кад савладају правила игре, деца ће моћи сама да направе Манкалу за понети од картона за јаја. Да бисте постали манкалиста није потребно никакво предзнање. Правила су једноставна, али се резултат не постиже лако. Оно што се развија учењем манкале је способност калкулације, стратешког мишљења и тактике. Такође, играње манкале је добра прилика за развијање комуникације међу људима, дружење и склапање нових пријатељстава.

Учешће у програму је бесплатно, а табле за игру обезбедиће Музеј афричке уметности.


0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije