Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

Са великим задовољством позивамо Вас на:

ПРОМОЦИЈУ ЧАСОПИСА И КАТАЛОГА МУЗЕЈА АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ

Галерија АРТГЕТ, Културни центар Београда
петак, 6. јун 2014, у 12 часова

Музеј афричке уметности у Београду одржаће у Културном центру Београда, у простору галерије Артгет, у петак, 6. јуна, 12-14 часова, промоцију својих издања, публикованих у најновијем периоду.

На промоцији ће бити представљен:

 • други број музејског часописа АФРИКА – студије уметности и културе

као и три најновије публикације, објављене уз тематске студијске изложбе организоване у Музеју афричке уметности:

 • Тегови за мерење златног праха народа Акан, аутор Марија Личина (2011.)
 • Етиопска уметност из поклон збирке Нине Сеферовић, група аутора: Наташа Његовановић Ристић, Драган Мишковић, Емилиа Епштајн, Александра Продановић Бојовић, Нина Сеферовић, увод: Нада Сеферовић (2012.)
 • Манкала, мисаона игра, аутор: Ивана Војт (2012.)

Учесници:

Уводна реч

 • Нарциса Кнежевић Шијан, директор Музеја, музејски саветник
 • Њ.е. г-дин Харолд Аугустус Коко, амбасадор Савезне Републике Нигерије

Представљање другог броја часописа АФРИКА

 • МА Ана Котевска, музиколог, председник Музиколошког друштва Србије, познавалац музике западне Африке
 • Др Мирослава Лукић Крстановић, главни и одговорни уредник часописа АФРИКА (научни сарадник Етнографског института САНУ)

Представљање каталога

 • Милена Марјановић, историчар уметности, ликовни критичар
 • Нада Сеферовић, виши кустос Музеја града Београда, колекционар афричке уметности
 • Др Јасна Вуковић, доцент на одељењу за археологију, Филозофски факултет

Модератор програма: Александра Продановић Бојовић, кустос Музеја афричке уметности, заменик главног и одговорног уредника часописа АФРИКА
О издаваштву

Музеј афричке уметности већ деценијама истрајава на публиковању каталога, монографија и студија о традиционалним и савременим феноменима афричке уметности и културе. У последњих десет година Музеј издаје обимне студије, богато опремљене и илустроване у боји, са интенцијом да уметничке форме и визуелне културе другог највећег континента на свету, као и његове дијаспоре, исцрпно прикаже и протумачи на актуелан начин. Од посебног је значаја то што се све публикације објављују двојезично, због глобалног светског интересовања за уметност Африке, с једне стране, као и због потребе за непрекидним дијалогом са релевантним међународним ауторима, музеолозима, експертима и издавачима. Темати афричке уметности садрже нужан интердисциплинаран приступ, у прожимању уметности, антропологије, историје, религије, археологије, филма и фотографије. У свему томе, Музеј афричке уметности као издавач настоји да се укључи у понуду светске продукције, заједно са издањима значајних светских музеја и универзитетских центара, који такође тумаче и представљају јавности комплексне домене афричке уметности и стваралаштва.

АФРИКА - Часопис Музеја

Часопис АФРИКА – студије уметности и културе представља јединствену научну публикацију у нашој земљи и региону, која се бави изучавањем Африке. Часопис се издаје и уређује у сарадњи са академским и универзитетским експертима и међународним уређивачким одбором. Читаоцима часопис нуди рецензиране научне чланке у вези са разноврсним тематима традиционалног и савременог стваралаштва Африке, затим обраду посебних тематских питања, критике и приказе књига, изложби, филмова, као и интервјуе са савременим афричким ствараоцима. Посебна пажња посвећена је продукцији Музеја афричке уметности и релевантних светских музеја, односно, специјализованих институција у овој области проучавања.

Изложбени каталози

Каталози које издаје Музеј су информативне, едукативне, богато илустроване и изванредно дизајниране публикације, које нуде преглед најважнијих збирки као и пројеката сарадње Музеја са приватним колекционарима и уметницима. Исцрпне и обимне текстове музејских стручњака допуњују квалитетне студијске фотографије предмета, које пружају драгоцен музејски податак, посебно за уметнике, истраживаче, студенте и љубитеље афричке уметности.


0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije