Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

МАНКАЛА У ПИРОТУ!

четвртак и петак, 17. и 18 јули 2014.

У сарадњи са Музејом афричке уметности у Музеју Понишавља Пирот, у четвртак и петак, 17. и 18. јула 2014. године, одржаће се програм посвећен манкали. Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Археолошка истраживања су потврдила да се манкала играла још у доба неолита и стога се ова игра сматра једном од најстаријих друштвених игара на свету.

MANKALA U PIROTU!

ЧЕТВРТАК, 17. ЈУЛИ 2014

18h-19h „ПОРЕКЛО И ЗНАЧЕЊЕ ДРУШТВЕНЕ ИГРЕ МАНКАЛЕ”- предавање за одрасле

Ивана Војт, историчар уметности, кустос и аутор изложбе „Манкала, мисаона игра” у Музеју афричке уметности (децембар 2012 - октобар 2013), указаће на више могућих погледа на ову специфичну игру. У многим афричким етничким заједницама традиција играња манкале подразумевала је извесна правила: манкала се играла у одређено време и на одређеном месту; такође, манкалу су могли да играју само припадници одређеног пола, узраста и друштвеног сталежа. У појединим заједницама је ова игра имала само функцију забаве и разоноде, а другим се играла током ритуалних свечаности где је заузимала посебно место. Посебан куриозитет чини податак да су 2007. године две камене табле пронађене у Доњем граду Београдске тврђаве, као доказ да су турски војници у 17-ом веку играли манкалу на простору Балкана.

19-21h „MANCALA RULES”- играње за одрасле

Посетиоци ће имати прилику да науче да играју манкалу и постану део јединствене атмосфере коју ова игра креира. Да бисте постали манкалиста није потребно никакво предзнање. Правила су једноставна, али се резултат не постиже лако. Оно што се развија учењем манкале је способност калкулације, стратешког мишљења и тактике. Такође, играње манкале је добра прилика за развијање комуникације међу људима, дружење и склапање нових пријатељстава. Табле за игру обезбедиће Музеј афричке уметности.

ПЕТАК, 18. ЈУЛИ 2014.

10h -12h „НАПРАВИМО МАНКАЛУ”-дечија радионица

Кустоси Музеја афричке уметности ће показати деци како се игра манкала, након чега ће се и сами опробати у овој игри. Кад савладају правила игре, деца ће моћи сама да направе Манкалу за понети од картона за јаја. Радионица је намењена деци старијој од 6 година.


0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije