Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

ИЗЛОЖБА „МАНКАЛА, МИСАОНА ИГРА” У КИКИНДИ!

 

12. септембар – 13. октобар 2014.

IZLOŽBA „MANKALA, MISAONA IGRA” U KIKINDI!

У сарадњи са Музејом афричке уметности у Народном Музеју Кикинда, у оквиру Мамутфеста, гостоваће изложба „Манкала, мисаона игра”. Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Археолошка истраживања су потврдила да се манкала играла још у доба неолита и стога се ова игра сматра једном од најстаријих друштвених игара на свету.

Мултимедијална и интерактивна изложба Манкала, мисаона игра, кустоскиње Музеја афричке уметности Иване Војт, конципирана је тако да упути публику на глобални карактер ове друштвене игре омогућавајући, истовремено, да уђе у свет манкале кроз сам чин играња. Ова изложба је била постављена у Музеју афричке уметности од 27. децембра 2012. до 6. октобра 2013. године. Изложба Манкала, мисаона игра добила је почасну награду за ПРОЈЕКАТ 2012. године.

Изложба приказује табле за манкалу из централне, источне и западне Африке, доследно пратећи стилске особености различитих етничких група. Од посебног значаја и музеолошке вредности јесте чињеница да се на таблама играло, односно да су сви предмети у једном тренутку коришћени и били део свакодневног живота унутар афричке заједнице. На изложби је представлјено 18 табли за манкалу и пиони од различитих материјала (из белгијске збирке Гибер Ерсона), предмети из колекције породице Поповић, као и табле за манкалу из фонда Музеја афричке уметности у Београду. Значајан део у концепцији изложбе чине видео-радови у којима су пренети разговори кустоскиње изложбе са колекционаром, локалним становништвом Зеленортских острва, западноевропским и домаћим кустосима, експертима, археолозима и другим познаваоцима ове древне игре.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije