Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

Египат у сећању Србије

О пројекту „Монографија: Египат у сећању Србије“

 

Egipat u sećanju Srbije

Публикација „Египат у сећању Србије“ представља резултат Пројекта „Монографија: Египат у сећању Србије“ који је имао за циљ бележење историје културних односа двеју држава – Србије и Египта. Носилац пројекта, Музеј афричке уметности, је окупио тим стручњака који су обрађујући фотографске материјале у београдским архивама, библиотекама, музејима и другим институцијама, имали задатак да истраже културолошке аспекте односа Србије и Египта. Резултат је једна информативна која се базира на научно-популарним текстовима и есејима. Текстове прате пре свега црно-беле фотографије од којих се неке, попут оних из фото-архива породице Печар, по први пут објављују.

Сумирајући публикацију, фотографски материјал је показао да иза билатералних односа двеју држава које су свој врхунац доживеле током југословенског периода ('50-их и 60-их година прошлог века) постоје и велики доприноси појединаца чија искуства и утисци дају посебан тон изучавању не само односа Србије и Египта, већ, уопште, разматрању односа који се гаје са одређеним афричким државама у дужем временском периоду. Темати на којима су се аутори задржали, то заправо и показују: Слике фараонске прошлости: о развоју и стању египтологије у Србији, Урош Матић (археолог); Потрага за Истоком: Египат у путописима српских жена у првој половини XX века, Милица Наумов (антрополог); Египат у фонду Музеја историје Југославије, Александра Момчиловић Јовановић (кустос МИЈ), Египатска уметност: значајне београдске изложбе египатске ликовне и примењене уметности у другој половини XX века, Нарциса Кнежевић-Шијан (музејски саветник) и До ослобођења... и назад, Александар Маричић (филмски режисер).

Реализација пројекта: Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство културе Републике Египат, Амбасада Републике Србије у Каиру и Музеј афричке уметности у Београду.


Публикацију можете погледати овде.
 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije