МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Музеј афричке уметности у Београду постао установа националног значаја

На предлог Министарства културе, Влада Србије донела је одлуку о преносу оснивачких права над Музејом афричке уметности са града Београда на Републику Србију.

Ова по много чему јединствена установа отворена је за јавност 1977. године након званичног даривања афричке збирке Печар граду Београду. У основи фонда МАУ је поклон збирка Веде и др Здравка Печара. Печар је скоро две деценије био југословенски амбасадор у Малију и Гани, са надлежношћу над суседним афричким земљама. Током боравка у Африци, Здравко Печар и његова супруга Веда Загорац посвећено и информисано су градили збирку афричке уметности чију основну концепцију Београђани и дан данас могу да посведоче на сталној поставци Музеја. Више него реликт из прошлости, у питању је трајно сведочанство о односима, грађењу веза и покушају креирања једне другачије слике о Африци. Имајући већ тада у виду колонијалну историју западњачког начина колекционирања афричке уметности, односно, свесни неопходности креирања једног другачијег музеја – динамичног културног центра и места размене знања и дружења – и сами оснивачи, а потом и музејски кустоси су се трудили да кроз изложбе и различите едукативне програме развију међу становницима Београда, Србије и њихових посетилаца љубав према традиционалној и савременој афричкој уметности.

Збирке МАУ су током 45 година рада допуњаване поклонима других људи нашег порекла, донацијама афричких држава и њихових државника и стваралаца, као и откупима. Овај музеј сведочи о немерљивим стваралачким потенцијалима народа Африке, али и о креативном преплету афричке културе са нашом. Он чува, негује и афирмише и драгоцена историјска сведочанства о дипломатским везама Југославије и Србије са Африком и њеним државама и народима. Преносом оснивачких права са Града на Републику – и препознавањем његовог међународног значаја – не мења се већ додатно оснажује програмска концепција музеја. Ми остајемо у оквиру истих начела стратешког развоја културе Србије, за чију се реализацију сада стварају још повољнији услови – изјавила је др Марија Алексић, директорка Музеја.

Музеј афричке уметности наставља да обавља своју редовну делатност у области културе за коју је и основан, а врата нашег здања у Улици Андре Николића 14 на Сењаку, у Београду, отворена су за све посетиоце заинтересоване за разноврсне програме које нудимо – 365 дана у години.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива