МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

МАУ ЗА СВЕ, СВИ У МАУ

Посебан програм за старије особе

У 2024. години настављамо са програмима пројекта „МАУ за све, сви у МАУ“ којим се подстиче интеграција и активно учешће старијих особа у програмима Музеја.

Сваког првог четвртка у месецу у термину 10-12 ч, кустоси Музеја су ту да кроз разноврсне програме приближе сталну поставку, тематске изложбе, различите области афричке уметности и културе, као и историјат самог музеја и његову улогу у нашем граду.

За старије суграђане организован је двочасовни програм који укључује презентације, вођења кроз поставке и креативне радионице.

Уколико желите да се пријавите на неку од радионица, неопходно је да нам пошаљете мејл на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са подацима: име и презиме, као и термин радионице, или да нам се јавите на фиксни телефон 011/2651-654.

 

 


 

Распоред за 2024:

Четвртак, 4. јануар, 10-12 часова

АФРИЧКА ПОСУДА

Садржај: Уводна презентација „Керамика западне Африке“ и радионица израде посуда од глине

Опис: Упознавање са техникама и начинима израде керамичких посуда у традиционалним западноафричким заједницама

 


 

Четвртак, 1. фебруар, 10-12 часова

ВЕКСИЛОЛОГИЈА У МАУ

Садржај: Уводна презентација о историји ослобођења и антиколонијалне борбе на афричком континенту, улога СФРЈ у њој, праћено играњем меморијске игре постављање застава на мапу афричког континента.

Опис: Вексилологија је област која се бави проучавањем застава. У оквиру музејског програма упознајемо се са историјом ослобођења афричких земаља, као и са занимљивостима везаним за дизајн, изглед и промене одређених афричких застава кроз време. Кроз заједничку, интерактивну меморијску игру тумачимо симболе и значење афричких застава

 


 

Четвртак, 7. март, 10-12 часова

АФРИЧКИ НАКИТ

Садржај: Уводна презентација „Накит као украс, лични предмет, ознака етничког или краљевског статуса“ и радионица израде накита од текстила и других материјала.

Опис: Разноврсне форме накита, које се у Африци израђују од изобиља материјала, од природних до индустријских/рециклажних, одражавајући домишљатост и креативност афричких уметника, послужиће као инспирација за радионицу.

 


 

Четвртак, 4. април, 10-12 часова

ТКАНИНЕ НАРОДА ФОН

Садржај: Уводна презентација „Боје и дезени као украси и симболи на тканинама народа Фон“ и радионица декорације тканине нашивањем (апликацијом).

Опис: Афрички текстил одликује изражен симболизам мотива, који су скоро увек у тесној вези са предањем и усменом традицијом.

 


 

Четвртак, 9. мај, 10-12 часова

ФИЛАФАНИ ТКАНИНЕ НАРОДА СЕНУФО

Садржај: Уводна презентација „Наративи на тканинама народа Сенуфо“ и радионица сликања на платну, по узору на афричке тканине филафани.

Опис: Бојене тканине народа Сенуфо као инспирација за осликавање сликарског платна у башти МАУ.

 


 

Четвртак, 6. јун, 10-12 часова

МУРАЛИ – ОСЛИКАНИ ЗИДОВИ

Садржај: Уводна презентација „Традиција осликавања зидова кућа у западној и јужној Африци“ и радионица сликања у башти Музеја.

Опис: Некада су зидови кућа у Африци били попут сликарског платна – осликавани су разнобојним цветним, геометријским и другим мотивима.

 


 

Четвртак, 4. јул, 10-12 часова

МАНКАЛA – ДРУШТВЕНА ИГРА

Садржај: Уводна презентација о обичајима и веровањима везаним за манкалу, као и стиловима израде табли, праћено учењем правила друштвене игре и играњем.

Опис: Манкала се игра у пару, правила се лако уче, али није лако и победити! Игра се на табли са пионима (обезбеђује МАУ).

 


 

Четвртак, 1. август, 10-12 часова

АФРИЧКИ ПЕЈЗАЖ

Садржај: Уводно вођење по сталној поставци Музеја и рaзгoвoр o aфричкoм пejзaжу уз филм „Дoлинoм рeкe Нигeр“, након чега следи радионица сликања у башти Музеја.

Опис: С обзиром на то дa je нajвeћи дeo кoлeкциje Пeчaр вeзaн зa зeмљe крoз кoje прoтичe рeкa Нигeр, изaбрaћe сe jeдaн oд брojних прeдмeтa из стaлнe пoстaвкe кao прeдлoжaк зa сликaњe у бaшти.

 


 

Четвртак, 5. септембар, 10-12 часова

СЕЋАЊЕ НА ЕТИОПИЈУ – ФИГУРЕ БЕТА ИЗРАЕЛ

Садржај: Уводна презентација дочарава живот заједнице Бета Израел, у Етиопији, након чега следи радионица израде глинених фигура.

Опис: Жене заједнице Бета Израел креирале СУ посебну форму керамичких фигура са мотивима птица, животиња и људи. Фигуре су уједно и сећање на живот у Етиопији након пресељења у Израел.

 


 

Четвртак, 3. октобар, 10-12 часовa

ТУРБАНИ

Садржај: Уводна презентација приближава турбан као одевни предмет у Африци, од традиционалног оглавља до модног украса и симбола идентитета. Након увода у тему следи демонстрација различитих стилова везивања турбана од афричких тканина.

Опис: Полазници ће се упознати са овом праксом украшавања главе која је веома распрострањена у Африци, са типом тканине који се за то користи и научиће неколико различитих стилова везивања турбана.

 


 

Четвртак, 7. новембар, 10-12 часова

ФРAГMEНTИ СEЋAЊA

Садржај: Уводни део састоји се из тематског вођења кроз текућу изложбу савремене уметности на поставкама Музеја, и биће праћено радионицом прављења колажа од фрагмената новинских и других папирних исечака.

Опис: Уз припрeмљeнe кoпиje aрхивскoг мaтeриjaлa, кao и нoвинских исeчaкa, учeсници ћe, инспирисaни рaдoвимa aнгoлских умeтникa, нaпрaвити кoлaжe кojи сe зaснивajу нa личнoм и кoлeктивнoм сeћaњу.

 


 

Четвртак, 5. децембар, 10-12 часова

КАЛЕНДАР СА АФРИЧКИМ МОТИВИМА

Садржај: Уводна презентација ставља у фокус музејски предмети, ликовне мотиве и призоре из Африке на фотографијама, као основу за радионицу израде стоних календара са афричким мотивима.

Опис: Музејски предмети, ликовни мотиви и призори из Африке на фотографијама биће извор инспирације за све учеснике да направе оригинални стони календар у сусрет 2025.

 


 

Погледајте наш програм за целу годину (.pdf) и поделите информацију!

Уколико имате још питања, слободно нас контактирајте на телефон: 011/2651-654 и имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива