МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Гостујућа изложба МАУ у Пријепољу

„Духови Африке – ритуална западноафричка уметност“

Иницијацијска маска тајног друштва Коре. Народ Бамана - Мали

Иницијацијска маска тајног друштва Коре.
Народ Бамана - Мали.
Фото Владимир Поповић

Музеј у Пријепољу, 15.5. – 1.7.2024.

Отварање: 15.5.2024. у 13 часова

Изложба „Духови Африке – ритуална западноафричка уметност“, која је 2018. године освојила награду ИКОМ-а Македоније, биће представљена у Музеју у Пријепољу, 15. мајa 2024. године, са почетком у 13 часова. Изложбом коју чине оригинални ритуални предмети из збирки Музеја афричке уметности: маске, скулптуре, одећа, заштитни амулети и други култни артефакти, представља се свет анимистичких обреда, церемонија и веровања западне Африке.

У савременом добу око 10 посто становништва Африке, односно 100 милиона становника, одржава традиционалну анимистичку праксу и обичаје, уз употребу ритуалних предмета, који се сем обредном употребом и значењима одликују и естетским квалитетима. Западна Африка је област богате културне прошлости, у којој су цвeтaлe плодне и разнолике ликовне трaдициje нарочите изражајности. Ритуална уметност никла на том простору одликује се изузетном експресивношћу која одражава дубину религиозних убеђења анимистичких заједница и снaжну eмoтивну вeзу афричких уметника са духoвним светом материјализованим у „обредним реквизитима“. Примери религиозног народног стваралаштва „црног“ континента, надахнули су почетком 20. века уметнике модерне – експресионисте, фовисте, кубисте, што је афричкој уметности донело светску афирмацију. Данас представљају извор надахнућа и многим савременим афричким уметницима као визуелно и културно наслеђе којем се изнова враћају у својим уметничким и личним трагањима. У зачудним формама маски које су „плесале“, или фигура које су, скривене на кућним олтарима, „штитиле“ породицу, остају уписани различити елементи визуелног и духовног наслеђа. Tрадиционални светоназори засновани на анимистичким идејама остају дубоко уткани у културу Африканаца, опстајući у синкретичкој форми и у срединама у којима је анимистичка пракса у протеклих сто година напуштена, са прихватањем хришћанства и ислама.

Лутка плодности 'biiga'. Народ Моси - Буркина Фасо

Лутка плодности 'biiga'.
Народ Моси - Буркина Фасо.
Фото: Владимир Поповић

Изложба је тематски груписана према карактеру духовних представа и намени предмета којима се у оквиру религијских и магијских итуала регулишу главне сфере људске активности, од кључне важности за опстанак појединца и заједнице. Главну преокупацију подсахарских седелачких заједница чине плодност и физички продужетак заједнице, изобиље хране и пољопривредних усева, заштита од болести и опасности из природе, успостављање/очување друштвеног поретка, преношење митских и духовних знања млађим нараштајима, и коначно – суочавање и помирење са смртношћу оличено у култу предака. Поставка приказује 43 аутентична примера ритуалне уметности, претежно из збирки Веде Загорац и др Здравка Печара, затим Коломана Трчке, Аврама Атијаса и других који су се бавили колекционирањем у Африци средином и у другој половини 20. века.

Аутор изложбе: Александра Продановић Бојовић, етнолог-антрополог / виши кустос МАУ

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива