МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Прво аудио-издање МАУ

„ТЕГОВИ ЗА МЕРЕЊЕ ЗЛАТНОГ ПРАХА НАРОДА АКАН"

Аудио-публикација: Тегови за мерење златног праха народа АканМузеј афричке уметности од свог оснивања до данас разноврсним програмима које креира настоји да посетиоцима приближи уметност и културу афричког континента. Заступајући уверење да богата ризница коју ова установа културе баштини мора бити доступна свима, 2015. године је изложбени простор прилагођен посетиоцима са инвалидитетом и креиран је бесплатан програм за старије суграђане који се одржава сваког првог четвртка у месецу, чиме је отворено ново поље његовог деловања.

Крајем 2023. године, на изложби „Види, додирни, осети...“ представљене су тактилне реплике и интерпретације одабраних предмета из збирки МАУ, чиме ови експонати по први пут постају доступни и особама са оштећењем вида. Уз пратећу аудио-дескрипцију, потписе на Брајевом писму и тактилне стазе-водиље, ове предмете – који су постали интегрални део сталне поставке – сви посетиоци могу додирнути, тактилно истражити и тако понети сасвим личан доживљај и тумачење уметничког стваралаштва које долази са афричког континента.

У циљу даљег унапређења приступачности музејских садржаја свим посетиоцима, МАУ је припремио и своје прво звучно издање. Промоција аудио-публикације „Тегови за мерење златног праха народа Акан“ ауторке Марије Милош одржана је у суботу, 18. маја 2024. године. У разговору су учествовали Борис Дончић, уредник у студију за снимање аудио-књига Библиотеке Савеза слепих Србије, Владимир Јеленковић, наратор у Библиотеци Савеза слепих Србије, Марија Милош, виша кустоскиња МАУ, и Милица Јосимов, ауторка пројекта и конзерваторка МАУ.

Познато је да се аудио-публикације користе као средство за учење, посебно код слепих и слабовидих особа, али и као вид забаве и релаксације, у току вожње или обављања других активности. Како бисмо музејску издавачку делатност приближили и учинили доступном свима, аудио-публикацију можете бесплатно слушати овде.

Погледајте фотографије са промоције аудио-издања:

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива