МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

НЕДЕЉА У МАУ

Jaвнa вoђeњa зa oдрaслe и крeaтивнe рaдиoницe зa дeцу

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативних радионица за децу узраста од 6 до 12 година.

Током јула биће организована ауторска и стручна вођења за одрасле посетиоце кроз изложбу „Здравко Печар – (Ауто)портрети”, док ће за децу бити приређена креативна радионица за децу „Пишем ти писмо“.

Пријављивање је обавезно и врши се слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Цeнa улaзницe: 300 динaрa

 


 

Ауторска и стручна вођења кроз тематску изложбу

„ЗДРАВКО ПЕЧАР – (АУТО)ПОРТРЕТИ”

Недеља, 7, 14, 21. и 28. јул 2024, у 11 часова

Здравко Печар │ (АУТО)ПОРТРЕТИКустоси изложбе: др Немања Радоњић, Емилиа Епштајн, Ана Кнежевић

Изложбом „Здравко Печар – (АУТО)ПОРТРЕТИ” покушали смо да из неколико перспектива прикажемо калеидоскопску личност Здравка Печара, односно његов живот и све што је оставио за собом, у форми полиптиха: кроз историјске догађаје, дух времена, револуционарне године, дипломатске гестове, истраживачка и историјска дела, фотографска и штампана сведочанства, значајну документацију, те кроз различите, увек полетне акције с каткад амбивалентним резултатима и последицама.

Приступајући Здравку Печару с извесне временске дистанце, нарочито имајући у виду специфичности југословенског и несврстаног оквира унутар којег је он радио, нисмо се могли одупрети осећању да кроз процес рада на изложби говоримо о човеку који готово да је закорачио у свет фикције и постао лик из књиге – протагониста свог живота, али и о човеку од крви и меса који на неки начин и данас активно борави у пределима сећања. Видимо га као јаког субјекта вођеног политичким идејама времена, али никада беспоговорно. Његови критички ставови, антиколонијална размишљања и специфичан облик хуманизма, који су у датом времену природно били усмерени ка Африци, и данас одзвањају са страница записа, књига и репортажа које је објавио, у лецима које је сакупљао, као и у библиотеци коју је баштинио.

Ову изложбу постављену 2024. године, поводом тридесет година од смрти Здравка Печара, разумемо као spiritus movens за (под)сећање на живот и рад оснивача МАУ. Уједно, ова је изложба и образовни медијум у савременом тренутку који у јавном простору истиче значај Здравка Печара као вишеструке личности: револуционара, партизана, (не)званичног амбасадора, историчара изван и у кабинету.

 


 

Креативна радионица за децу узраста од 6 до 12 година

„ПИШЕМ ТИ ПИСМО“

Недеља, 7, 14, 21. и 28. јул 2024, у 11 часова

Недеља у МАУ: Пишем ти писмоПоред чувања, обраде и излагања предмета афричких култура и уметности, Музеј афричке уметности поседује и драгоцену архиву – белешке, писма, разгледнице, фотографије и друге видове документарне грађе, која је настала током путовања оснивача музеја Веде Загорац и Здравка Печара у Африку. Писма су била начин да се пошаље порука, пренесе живописан утисак и искуство са путовања, да се извести о важним догађајима, те тако премости даљина између Африке и Југославије, односно Србије.

Да се присетимо, за писмо је – донедавно – био неопходан папир и прибор за писање, што се данас све ређе користи. И био је потребан бар неки сат, за удаљене крајеве дан или више, да писмо путује поштом и да се достави. У данашњој ери брзог протока информација, електронске поште и дигиталне комуникације, писмо као вид документа носилац је одређеног времена, и стила, а само умеће писања писама и даље представља важну вештину и начин комуникације. Инспирисани изложбом „Здравко Печар – (Ауто)портрети“, припремили смо креативну радионицу „Пишем ти писмо” на којој ће деца имати задатак да напишу писмо, у складу са садржајем може бити и украшено, а током програма упознаће се са структуром писања писма, правилним начином адресовања коверте и слања поштом. Комбиновањем текста, цртежа, колажа и исечака из новина, циљ радионице је да деца напишу два писма: једно писмо, које ће убацити у поштанско сандуче Музеја, и друго писмо, које ће поклонити, или послати некој драгој особи.

Радионице воде: Александра Гачић, кустоскиња, и Бојана Маричић, сарадница МАУ.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива