МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

AФРO ФEСTИВAЛ

29-30. jун 2024.

У Музеју афричке уметности у суботу, 29. јуна и недељу, 30. јуна одржан је Афро фестивал. Сваке године током последњег викенда у јуну, башта МАУ постаје права кошница у којој се окупља не само музејска публика, већ и бројни други љубитељи уметности и добре музике, туристи, дипломатска заједница и најшира јавност – место упознавања, размене идеја и доброг расположења подстакнутих откривањем различитих облика креативности који долазе са афричког континента.

Богати плесни и музички наступи допринели су сјајној атмосфери Афро фестивала кроз плесни наступ Доние Тембе Ђурић и музичке наступе Дуета Либија, бенда Авалски пут чији су чланови афрички студенти у Србији, DJ Пена, гитаристе Нега Замбе, уз подршку амбасаде Бразила у Србији, школе бубњева Сингидундун, као и велике звезде Марка Луиса. Као и сваке године, у оквиру Афро фестивала организован је Базар, продајна изложба која нуди посетиоцима сву разноврсност уметничких, занатских и сувенирских предмета из најразличитијих крајева Африке. У сарадњи са домаћим уметницима и креативцима понудили смо пробрану понуду накита, текстила, одевних предмета и аксесоара инспирисаних афричким мотивима и дизајном.

Посетиоци су имали прилике да уживају у тематској изложби МАУ “Здравко Печар – (Ауто)портрети” кроз коју су водили др Немања Радоњић и др Ана Кнежевић, као и у изложби радова са IX ликовног конкурса “Импресије о Африци”. У сарадњи са Пољским институом у Београду, посетиоци су имали прилике да чују предавање Пјотра Чихотског посвећено источноафричкој електронској музици. Историчарка уметности Драгица С. Јовановић говорила је о западноафричкој традиционалној музици, док је у сарадњи са конзулатом Габона у Србији Пол Арманд Момбеј Индаки, директор туристичких оператера Габона говорио о Бвити/Бвете ритуалу. Посебан догађај овогодишњег Афро фестивала представља модна ревија реномираних нигеријских брендова и дизајнера, организована у сарадњи са Асоцијацијом за централно-источно европско и западноафричко пословање. Као и претходних година, на Афро фестивал уручена су признања учесницима у оквиру “Swahili језичких радионица”, и награде за најуспешније радове IX ликовног конкурса “Импресије о Африци”.

Током целог дана одржавале су се креативне радионице за децу и одрасле у организацији кустоса Музеја, као и богат едукативни и промотивни програм који организује удружење афричких студената у Београду „Свет у Србији“ (WSSSR) и традиционално се у башти МАУ играла друштвена игра манкала.

Уз драгоцено учешће афричких амбасада у Београду, у пријатној башти Музеја, овај дан слави афричку музику, плес, занатство, уметност и културу. Богато украшеним штандовима и понудом традиционалних специјалитета, на овогодишњем фестивалу учествовале су амбасаде Алжира, Анголе, Бразила, Египта, ДР Конга, Либије, Марока, Нигерије, Сомалије и Туниса, и конзулати Габона, Јамајке и Намибије. Врхунац фестивала, тзв. Дурбар – дан пријатељства, музике и плеса одржан је у недељу, 30. јуна. Посетиоцима су се обратили директор Музеја афричке уметности Марија Алексић, доајен Групе афричких амбасадора и амбасадор Краљевине Мароко, Мохамед Амин Белхаж, Ђуро Ликар, начелник Одељења за Африку и Блиски Исток Министарства спољних послова Републике Србије и Станко Благојевић, помоћник министра културе за међународне односе.

Фото: Марија Пирошки

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива