Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Reflect #2 – фрaгмeнти, фрaгилнoсти, сeћaњa
Савремена уметност Анголе

Reflect 2Тематска излoжба од 13. aприла до 31. августа 2022.

Излoжбу јe oтвoрио пoчaсни гoст, Њ. Е. Господин Aлцинo Изaтa дa Кoнсejсao, Амбасадор Републике Анголе у Бeoгрaду.

Reflect #2 je другo издaњe плaтфoрмe зa прeдстaвљaњe умeтникa aфричкoг пoрeклa које МАУ реализује у сарадњи са галеријом THIS IS NOT A WHITE CUBE (Луанда/Лисабон). Након представљања рефлексија и рефлекса намибијских уметника (2020), с великим узбуђењем представљамо фрагменте, фрагилности и сећања које нам преносе савремени анголски уметници: Педро Пирес, Луис Дамјао, Франциско Видал, Нело Тешеира, Жануарио Жано, Алида Родригез, Ана Силва, Освалдо Фереира, Кристијано Мангово и Ери Клавер.

Уметници који се представљају Београду, баве се, између осталог, темама урбанистичког хаоса, стављајући фокус на проблем рушења и дехуманизоване градње која измиче контроли и у коначници производи архитектонске авети чији спратови зјапе празни, док већина људи нема ни крова над главом. У истим тим пејзажима врућине, бетона, горива и гарежи, промичу небројани људи чије фигуре нестају под бременом потрошачког хиперматеријализма. Заштите нема ни у институцијамa (културе), чијe системске погрешке (glitches) једино и могу да произведу каскање за одговорима на горућа питања репрезентације и поседовања „другог”. У свему томе, висте уметника периодично се окрећу ка унутра. Ти интровертни погледи, увучени у себе, размишљања су о породици, о традиционалним женским просторима (и материјалима), мајчинству, или пак о конвенционалним брачним очекивањима.

Кустоси: Емилиа Епштајн, Ана Кнежевић, Граса Родригез, Соња Рибеиро

Излoжбa трaje дo 31. aвгустa 2022.

 


 

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМИ

Четвртак, 14. април, у 17 часова, Музеј афричке уметности

Глас уметника: вођење Кристијана Мангова и Освалда Фереире кроз изложбу

Reflect 2 - Пратећи програмиО својим радовима „Повратак” и „Договорен посао” изложеним у оквиру „Reflect #2 – фрагменти, фрагилности, сећања” говориће лично уметници Кристијано Мангово и Освалдо Фереира.

Кристијано Мангово рођен је 1982. године и у свом стваралаштву надреалистичног тона истиче дисторзиране фигуре са дуплим устима, која представљају симбол слободе говора за овог уметника. Освалдо Фереира рођен је 1980. године и својим сликарством истражује свакодневни живот у Анголи, сведочећи о међугенерацијским (дис)континуитетима. Оба уметника гости су Музеја афричке уметности поводом отварања изложбе Reflect #2 – фрагменти, фрагилности, сећања, и овом приликом имамо јединствену част да их упознамо уживо у Београду.

*Програм се организује на португалском језику, са симултаним преводом на српски језик

**Улаз слободан

 


 

Четвртак, 14. април, у 19 часова, Радиоапарат (www.radioaparat.com)

Нгои Салукомбо, гост Женергије на Радиоапарату

Ngoi SalucomboПослушајте сјајну Женергију, у четвртак, 14. априла, од 19 часова када ће на Радиоапарату гост емисије бити Нгои Салукомбо, фотограф, продуцент и галериста THIS IS NOT A WHITE CUBE галерије у Луанди.

Нгои Салукомбо је гост Музеја афричке уметности поводом међународне изложбе Reflect #2 која је настала у сарадњи са овом галеријом.

Послушајте разговор о важним, актуелним, али и заборављеним темама који са Нгоијем води Милана Војновић.

*Разговор се води на енглеском језику.

 

 

 


 

Петак, 15. април, у 17 часова, Музеј афричке уметности

Округли сто: Анголска уметност данас у оквирима галеријског система

Reflect 2 - Пратећи програмиНа округлом столу који је посвећен позицији савремене уметности Анголе у оквирима галеријског система разговарамо о начинима на које се укључују, искључују или одржавају уметничка дела и имена уметника у комплексној, интернационалој мрежи галерија.

Питања тржишта, сајмова, препознавања, успеха и „пробијања” уметничких имена у таквом систему пореде се са музејским дискурсом и специфичним односом који музеји имају према савременој уметности. Кроз примере и различита искуства проблематизује се место савремене уметности у оквиру уметничког света (artworld) и музејске слике света (imago mundi).

Учесници: Соња Рибеиро, Граса Родригез и Нгои Салукомбо (THIS IS NOT A WHITE CUBE галерија), Емилиа Епштајн и Ана Кнежевић (Музеј афричке уметности)

*Разговор се води на енглеском језику.

**Улаз слободан

 


 

Недеља, 17. април, у 11 часова, Музеј афричке уметности

Кустоско вођење кроз изложбу

Reflect 2

Фото: Нгои Салукомбо

У недељу, 17. априла од 11 часова кроз изложбу воде кустоскиње Емилиа Епштајн и Ана Кнежевић. Сазнајте више о савременој уметности Анголе, о разноликим стилским тенденцијама изложених радова, као и о друштвено-политичком контексту у оквиру кога су они настали.

Вођење прати и тематска креативна радионица за децу.

*Цена улазнице: 200 динара

**Пријаве обавезне на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 


 

Недеља, 17. април, у 11 часова, Музеј афричке уметности

Креативна радионица за децу и младе
„РЕЦИКЛАЖОМ СЕ ЧУВА И СТВАРА“

Рециклажа, као поновна употреба материјала који би иначе био само отпад, присутна је у нашој свакодневици, а такође је заступљена и у савременој афричкој уметности. Када уметници рециклирају, они користе одбачене материјале упућујући нам и стару изреку: „Што је некоме смеће, другоме је благо.“ Инспирисани радовима уметника из Анголе и других земаља који су настали управо техником рециклаже, учесници ове радионице ће имати прилику да направе сопствене радове рециклирајући разнолике материјале који више нису у употреби. Спајањем техника цртања, колажа и рециклаже учесници ће на својим радовима представити урбане призоре и проблеме, попут оних којима се у свом уметничком раду бави Нело Тешеира – усмеравајући пажњу на живот људи у условима дехуманизоване градње и инвеститорског урбанизма.

Радионица је намењена деци и младима узраста од 6 до 14 година.

*Број учесника на радионицама је ограничен, а пријављивање је обавезно и врши се слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Нело Тешеира – Фрагменти Шикале (2021)

Нело Тешеира – Фрагменти Шикале (2021),
дрво, акрилне боје, пронађени предмети,
134 х 138 x 10 cm.
Фото: THIS IS NOT A WHITE CUBE

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije