Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji


 

Gradonačelnik Radojičić najavio rekonstrukciju Muzeja afričke umetnosti

Gradonačelnik u poseti MAUGradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić 3. oktobra je obišao Muzej afričke umetnosti i tom prilikom najavio rekonstrukciju zgrade Muzeja potvrdivši da je tender za izradu projekta rekonstrukcije raspisan, kao i da će biti okončan u narednih mesec dana.

Gradonačelnik Radojičić je rekao da Grad Beograd ima odgovoran odnos prema kulturi i dodao da su muzeji neobilazan deo kulturne ponude našeg grada.

– Poznato je da broj turista u Beogradu raste iz godine u godinu, što je pored ostalog i dodatni razlog da briga o muzejima bude na najvišem mogućem nivou – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je izrazio mišljenje da je Muzej afričke umetnosti jedno od nedovoljno prepoznatih kulturnih blaga Beograda.

– U pitanju je jedinstven muzej u ovom delu Evrope, ali iz nekog razloga od 1977. godine kada je osnovan, nije dovoljno ulagano i čak ni objekat nije u potpunosti završen. Još 1989. godine postojao je plan da se završi još jedan sprat, ali se nažalost to nije dogodilo. Danas sam imao priliku da vidim brojne eksponate, koji su fascinantni i govore o drugim kulturama, ali i svedoče o činjenici da je Beograd kosmopolitski grad koji je otvoren za kulture drugih zemalja – dodao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, nakon okončanja tendera uslediće planiranje finansijskog dela ovog posla i početak radova.

– Uveren sam da će Muzej afričke umetnosti postati nova atrakcija Beograda i da će ga mnogi turisti rado posećivati. Ovde se realizuju mnogobrojne radionice za penzionere i mlađu populaciju, a Muzej je prošle godine obišlo oko 15.000 posetilaca. Naš cilj je da ih bude još više i zbog toga će Grad Beograd u narednom periodu izdvojiti novac da ova zgrada bude adekvatno uređena – zaključio je Radojičić.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić je rekla da je Muzej jedinstvena ustanova u kulturno-turističkoj ponudi našeg grada i istakla da ne bi mogao da funkcioniše bez pomoći Grada Beograda.

– Zbog toga je za nas izuzetno važna današnja poseta gradonačelnika Beograda kao i člana Gradskog veća i nadamo se da ćemo u narednom periodu izabrati najbolje rešenje na tenderu za projekat rekonstrukcije zgrade muzeja. To će nam omogućiti da u budućnosti radimo punim kapacitetom, na zadovoljstvo posetilaca, ali i zaposlenih – rekla je Marija Aleksić.

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća prof. dr Fadilj Eminović kao i viši savetnik Sekretarijata za kulturu Andrija Bojanić.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Darujte MAU

Audio-vodič

Audio-vodič

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelj Muzeja

Savski venac


Pristupna rampa