Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Nova tematska izložba

„Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“

Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibusKustosi izložbe: Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević, Emilia Epštajn

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus” zasniva se na arhivskom materijalu i usmenim svedočanstvima Jugoslovena koji su aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti, sve do zvaničnog oslobođenja, 1962. godine.

Sećanja snimatelja Stevana Labudovića, službenice Crvenog krsta Maje Plavšić, jugoslovenskog ambasadora u Tunisu, Miloša Lalovića o kojem svedoči njegova supruga Borislava, pridodaju „ljudsku” notu istorijskim događajima koje često percipiramo kroz stroge hronologije i taksativno nabrajanje imena i događaja. Arhivskim materijalom, pomenutim usmenim svedočanstvima u režiji Mile Turajlić, pridružuju se i osnivači Muzeja afričke umetnosti – Zdravko Pečar, tada u ulozi ratnog dopisnika, i Veda Zagorac, na mestu atašea za štampu u jugoslovenskoj ambasadi u Tunisu.

 

Jovanka Broz i Borislava Lalović sa delegacijom u poseti poljoprivrednom centru u dolini Međerde (Novinska agencija TANJUG, Arhiv Jugoslavije)

Jovanka Broz i Borislava Lalović sa delegacijom
u poseti poljoprivrednom centru u dolini Međerde
(Novinska agencija TANJUG, Arhiv Jugoslavije)

Razglednice sa prizorima iz borbe i života izbeglica, u izdanju BIGZ/Oglasni zavod Hrvatske - OZEHA (MAU dokumentacija)

Razglednice sa prizorima iz borbe i života izbeglica,
u izdanju BIGZ/Oglasni zavod Hrvatske - OZEHA
(MAU dokumentacija)

 

Jugoslovenski aerotransport prenosi pomoć u Bizertu, Tunis (Privatna arhiva porodice Plavšić-Duduković)

Jugoslovenski aerotransport prenosi pomoć u Bizertu, Tunis
(Privatna arhiva porodice Plavšić-Duduković)

Zdravko Pečar i Veda Zagorac sa delegatima pozdravljaju humanitarnu pomoć iz Jugoslavije (Privatna arhiva porodice Plavšić-Duduković)

Zdravko Pečar i Veda Zagorac sa delegatima
pozdravljaju humanitarnu pomoć iz Jugoslavije
(Privatna arhiva porodice Plavšić-Duduković)

Snimanjem razgovora sa protagonistima ove izložbe, Mila Turajlić i Maja Medić su zapravo kreirale novu, dragocenu arhivsku građu koja je, kako će se kasnije ispostaviti, bila poslednja prilika da se svedočanstva Maje Plavšić, Borislave Lalović i Stevana Labudovića zabeleže.

Maja Plavšić (iz umetničko istraživačkog projekta Non-Aligned Newsreels, uz podršku Filmskih novosti; režija: Mila Turajlić, producent: Maja Medić)

Maja Plavšić
(iz umetničko istraživačkog projekta Non-Aligned Newsreels,
uz podršku Filmskih novosti;
režija: Mila Turajlić, producent: Maja Medić)

Novinski članci, fotografije, prepiske, depeše, kao i lični mobilijari, materijalni su tragovi zanosa i posvećenosti ideji solidarne mobilizacije. U fasciklama i na beleškama koje su isti ti ljudi vodili, dnevnicima i izveštajima koje su pisali, ali i na brošurama, razglednicama, novinskim člancima i drugim papirnim formatima koje su smatrali dovoljno važnim da budu sačuvani, prepoznajemo lične klasifikacije, oblikovane sopstvenim razumevanjem događaja, koje danas nosi poseban značaj za dublje razumevanje prošlosti u savremenom trenutku.

Prva gramofonska ploča nezavisnog Alžira u izdanju Jugotona (MAU dokumentacija)

Prva gramofonska ploča nezavisnog Alžira u izdanju Jugotona
(MAU dokumentacija)

Izložba je otvorena u subotu, 18. marta, u 12 časova u Muzeju afričke umetnosti, na dan kada je 1962. godine potpisan istorijski Sporazum u Evijanu kojim je okončan Alžirski rat za nezavisnost (1954–1962) i koji označava kraj francuskog kolonijalizma u ovom delu Afrike.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratile Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti i Mila Turajlić, autorka i jedna od kustoskinja izložbe, dok je izložbu zvanično otvorio NJ.E. Fatah Mahraz, ambasador Alžira u Beogradu.

Fotografije sa otvaranja izložbe:

Prvo javno vođenje kroz izložbu održale su autorke Mila Turajlić, Emilia Epštajn i Ana Knežević, u nedelju, 19. marta, u 11 časova.

Realizaciju izložbe pomogli su: Crveni krst Srbije, Arhiva Filmskih novosti, Ambasada Alžira u Beogradu i Nacionalni arhiv Alžira, Arhiv Jugoslavije i Diplomatski arhiv Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Na izložbi je uključena građa iz Muzeja afričke umetnosti i privatnih arhiva porodica Plavšić-Duduković, Labudović i Lalović. Usmena svedočanstva deo su projekta „Non-Aligned Newsreels uz podršku Filmskih novosti“, režija i kamera Mila Turajlić, producent Maja Medić.

Komplementarni program uz izložbu: Projekcija dokumentarnog diptiha „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Nesvrstani i Filmske gerile) u režiji Mile Turajlić, koji upotpunjuje samu izložbu, prikazuje se do 28. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, više informacija potražite ovde.

Do kraja trajanja izložbe 11. juna, biće organizovana javna vođenja i dodatni prateći programi, više informacija ovde.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva