Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

NEDELJA U MAU

Javna vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

Do 11. juna biće organizovana autorska i stručna vođenja za odrasle posetioce kroz tematsku izložbu „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“, dok će za decu biti priređena kreativna radionica „Poster rolerkoster“.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Cena ulaznice: 300 dinara

 


 

Autorska i stručna vođenja kroz tematsku izložbu

„JUGOSLOVENSKA SVEDOČANSTVA O ALŽIRSKOJ REVOLUCIJI – ARHIVSKI OMNIBUS“

Nedelja, 21. i 28. maj, 4. i 11. jun 2023, u 11 časova

Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibusOkosnicu izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus” čini arhivski materijal i usmena svedočanstva Jugoslovena koji su aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost. O sećanjima snimatelja Stevana Labudovića, službenice Crvenog krsta Maje Plavšić, jugoslovenskog ambasadora u Tunisu, Miloša Lalovića o kojem svedoči njegova supruga Borislava, kao i osnivačima Muzeja afričke umetnosti – Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac koji su proveli niz kljičnih godina u Tunisu i Alžiru tokom revolucionarne borbe, govoriće kustosi-autori kao i stručni saradnici u posebno osmišljenim vođenjima tokom trajanja izložbe.

Kalendar vođenja:

- 19. marta, prvo javno vođenje kroz izložbu realizuje jedna od autorki, režiserka Mila Turajlić;
- 26. marta, 2, 9, i 30. aprila, 21. i 28. maja, 4. i 11. juna kroz izložbu vodi Ana Acić, saradnica MAU;
- 23. aprila kustosko vođenje realizuje Emilia Epštajn.

 


 

Kreativna radionica za decu i uzrasta od 6 do 12 godina

„POSTER ROLERKOSTER“

Nedelja, 21. i 28. maj, 4. i 11. jun 2023, u 11 časova

Poster rolerkoster„Poster rolerkoster“ je radionica za decu posebno osmišljena da prati tematsku izložbu „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“.

Ova izložba je posvećena značajnom istorijskom događaju oslobađanja Alžira od francuske kolonijalne vlasti, u kojoj su veoma važnu ulogu igrali različiti oblici obaveštavanja poput letaka, novina, ali i postera.

Poster je saopštenje za javnost velikog formata, najčešće na papiru. U većini slučajeva se sastoji od slova i slike i ističe se na javnom mestu u cilju prenošenja informacije. Može se lepiti na stubovima u javnom prostoru kako bi se najavili koncerti, priredbe, nastupi, događaji, reklamirala roba ili usluge, ali i slale poruke i delile ideje. Stoga, poster treba da bude upadljiv i da koristi tipografiju i slikovni materijal kako bi željeni iskaz bio uočljiv, jasan i razgovetan.

Istorijski, poster se razvio do nivoa umetničkog dela i danas su dizajneri veoma popularni i vrlo traženi! Današnji gifovi i mimovi zapravo predstavljaju oblik komunikacije srodan posteru, a ovom radionicom prisećamo se upravo onih papirnih, naizgled zaboravljnih postera.

Deca će na radionici kreirati poster od papira kombinujući reči i slike prema svojoj zamisli, tragajući za uspešnim dizajnerskim rešenjem oblika, boja i sloga. PRIDRUŽITE SE ROLERKOSTERU IDEJA, SLIKA I PORUKA!

Radionice vode: Aleksandra Gačić, kustos, i Jovan Prodanović, saradnik MAU.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva