Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

NEDELJA U MAU

Javna vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

Tokom septembra biće organizovana stručna vođenja za odrasle posetioce kroz tematsku izložbu „Umetnost, uprkos svemu“, dok će za decu biti priređena kreativna radionica „Imigongo motivi Ruande – ulepšaj svoju fasciklu!“.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Cena ulaznice: 300 dinara

 


 

Autorska i stručna vođenja kroz tematsku izložbu

„UMETNOST, UPRKOS SVEMU“

Nedelja, 3, 10, 17. i 24. septembar, u 11 časova

Izložba Umetnost, uprkos svemu nastala je u saradnji sa Ilijom Gubićem, arhitektom i počasnim konzulom Srbije za Ruandu. Prikazana su savremena dela četrnaest umetnica i umetnika iz istočne Afrike: Ruande, Kenije, Ugande, Mozambika i Sudana. Pored izloženih dela (15 slika, 5 skulptura i 1 vaza) iz Gubićeve zbirke, izložbu prate i kratkometražni video zapisi nastali na osnovu materijala koje je Gubić snimio tokom višegodišnjeg boravka u Ruandi.

U okviru programa „Nedelja u MAU“, na autorskom vođenju kustoskinje Aleksandre Gačić posetioci će imati priliku da zavire u življena iskustva umetnika, ali i da sagledaju šire kontekste u kojima su dela nastala. Iza vedrih kolorita, impozantnih ljudskih figura i neobičnih tekstura slika i skulptura, nalazi se čitav spektar ličnih barijera (gubitak bližnjih, nejednak pristup edukaciji, i dr.) i društvenih prepreka (etničke tenzije, uticaj patrijarhata, klimatske promene i sl.), koje umetnici prevazilaze uprkos svemu, zahvaljujući svojoj kreativnoj snazi i upornošću. Štaviše, savremeni afrički umetnici čiji su radovi prikazani na ovoj izložbi, protagonisti su svog neposrednog okruženja, ali i globalne umetničke scene – oni su pokretači umetničkih projekata i društvenih promena u svojim zajednicama, a poruke njihovih radova odjekuju širom sveta, te tako stižu do poznatih umetničkih manifestacija (Venecijanski bijenale, Selekcija Dokumenta u Kaselu, i dr.), kao i do nas ovde, u Beogradu, Srbiji.

 


 

Kreativna radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina

IMIGONGO MOTIVI RUANDE – Ulepšaj svoju fasciklu!“

Nedelja, 3, 10, 17. i 24. septembar, u 11 časova

IMIGONGO MOTIVI RUANDE – Ulepšaj svoju fasciklu!Nacionalna kultura Ruande prepoznatljiva je po kraljevskim bubnjevima, dinamičnim plesovima i pletenim agaseke korpicama, ali u poslednjih nekoliko godina, u galerijama, prodavnicama suvenira i na tržnicama postaju sve popularnije imigongo slike i stilska rešenja u dizajnu.

Imigongo slikarstvo karakterišu geometrijski oblici i motivi uvijenih ili cik-cak linija, kao i kolorit crne, crvene i bele boje. Izvorno, reč imigongo odnosila se na umeće oslikavanja zidova unutar kuća i određenu tehniku, dok su danas motivi imigongo slikarstva opšteprisutni – kao dezeni u industriji odevnog tekstila, ukrasni elementi ruandskih enterijera, slike malih formata izvedene na drvenoj podlozi i kao murali koji ulepšavaju parkove i druge javne prostore.

Na kreativnoj radionici „Imigongo motivi Ruande – ulepšaj svoju fasciklu“ deca će se upoznati sa tim kako tradicionalna estetika može da dobije nov pojavni oblik u savremenom dizajnu i umetnosti. Zbog toga, glavni zadatak za decu biće da ulepšaju poleđinu fascikle tako što će nacrtati odabrane motive imigongo slikarstva kao što su ndongo („san“), itweka („novac“), kaminuza („svemir“) i mnoge druge. Cilj ove kreativne radionice je da podstakne dečju inovativnost i veštinu likovnog ovladavanja geometrijskim formama, tako da deca nakon programa kući mogu da ponesu unikatne fascikle koje su sama ukrasila!

Na samom početku programa, deca će na izložbi „Umetnost, uprkos svemu“ videti dela savremenih umetnika iz Kenije, Mozambika, Sudana, Ugande i Ruande. Kreativna radionica za decu „Imigongo motivi Ruande – ulepšaj svoju fasciklu“ održava se okviru programa „Nedelja u MAU“ i osmišljena je za uzrast od 6 do 12 godina, kao prateći program izložbe „Umetnost uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“.

Radionicu vode: Ana Acić i Jovan Prodanović, saradnici MAU

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva