Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

SVETI KONJI – NEBESKI JAHAČI

SEMSaradnja MAU sa Slovenskim etnografskim muzejom u Ljubljani

Na izložbi „Sveti konji – nebeski jahači“ koja traje od 20.10.2022. do 14.1.2024. u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani (SEM) predstavljeno je bogato nasleđe simboličkih značenja konja i jahača u kulturama sveta. Kao rezultat istraživanja i tumačenja kustosa dr Marka Freliha, međuinstitucionalne i međunarodne saradnje, na ovoj izložbi zastupljeni su zapisi, ilustracije i izabrani predmeti iz zbirki SEM i još šesnaest slovenačkih i inostranih muzeja.

Iz zbirki Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, na izložbi „Sveti konji – nebeski jahači“ u Ljubljani posetioci mogu videti sedlo iz Maroka koje privlači poglede zlatnim vezom na crvenoj koži, simbolične motive koji odlikuju etiopsku ukrasnu tkaninu za konja, kao i figure konjanika rezbarene u drvetu i druge artefakte iz zapadne Afrike.

Povodom još jedne uspešne saradnje, ali i povodom velikog jubileja koji ove godine obeležava SEM – 100 godina od osnivanja, Marija Miloš, viši kustos MAU, prisustvovala je 24.9.2023. godine autorskom vođenju dr Marka Freliha kroz izložbu „Sveti konji – nebeski jahači“. Posetioce izložbe tom prilikom dr Frelih je upoznao i sa dugogodišnjom plodnom saradnjom između dve institucije, koja je započeta još 1979. i 1980. godine razmenom gostujućih izložbi Muzeja afričke umetnosti iz Beograda i Slovenskog etnografskog muzeja iz Ljubljane.

Kliknite da posetite stranicu izložbe na sajtu SEM.

Više o izložbi „Sveti konji – nebeski jahači“:

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva