Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

PREDSTAVLJENI KUSTOSKI TIMOVI 60. OKTOBARSKOG SALONA

Ana Knežević i Emilia Epštajn, kustoskinje MAU, deo su jednog od tri odabrana međunarodna tima

U petak, 15. decembra, u Galeriji ARTGET Kulturnog centra Beograda održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen 60. Oktobarski salon. Naredno, jubilarno izdanje Oktobarskog salona održaće se od 20. oktobra do 1. decembra 2024. godine u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a realizovaće ga tri međunarodna kustoska tima. Uz više beogradskih lokacija, jedan od izložbenih prostora biće i Muzej afričke umetnosti.

Konferencija za štampu povodom 60. Oktobarskog salona
(Foto: Tanja Drobnjak)

Tri različite koncepcije trebalo bi da kroz izložbu i program odgovore kako i do koje mere savremena umetnost nastoji da reflektuje i odgovori na različite izazove i probleme doba u kojem živimo, ali i šta zauzvrat njene unutrašnje krize govore o nama i našem položaju u savremenosti? Šta će doneti dijalog između kustoskih timova i kako različite koncepcije mogu da koegzistiraju?

Na konferenciji su govorili Zorana Đaković Miniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, Vuk Vidor, predsednik Odbora Oktobarskog salona, kao i članovi tri međunarodna kustoska tima: Lorenco Balbi, direktor Muzeja moderne umetnosti u Bolonji – MAMbo, u saradnji sa Dobrilom Denegri, istoričarkom umetnosti i kustoskinjom; Matju Lelievr, kustos u Muzeju savremene umetnosti u Lionu, u saradnji sa Majom Kolarić, direktorkom Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i Lina Džuverović, profesorka na Umetničkoj školi Čelsi (Chelsea College of Art) Univerziteta u Londonu, u saradnji sa Emilijom Epštajn i Anom Knežević, kustoskinjama u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Vuk Vidor, Zorana Đaković Miniti i Ljiljana Ilić

Vuk Vidor, Zorana Đaković Miniti i Ljiljana Ilić

Kustoske izjave

Lina Džuverović, Ana Knežević i Emilia Epštajn: Nada je disciplina

Nada nije samo osećaj. Nada je akcija, zasnovana na pretpostavci da potencijal za transformaciju i promenu uvek postoji. Oslanjajući se na slogan aktivistkinje Marjam Kabe „Nada je disciplina“, kao i na nasleđe i društvene vrednosti Pokreta nesvrstanih, sarađivaćemo sa umetnicima, udruženjima i grasruts inicijativama unutar i izvan sfere kulture, kako bismo umetnost predstavile kao vezivno tkivo u negovanju solidarnosti i uzajamne podrške. Umetnici i kolektivi će koristiti svoje procese rada, mogućnosti izlaganja i diskurzivnih programa da bi istražili potencijale suptilnih mikropolitičkih umetničkih činova kao mehanizama suočavanja sa trenutnim eksploatatorskim i korporativnim preuzimanjima života, represivnim i škodljivim političkim tendencijama i ekološkim problemima. Značajan aspekt projekta predstavlja njegov tempo, koji će biti uspostavljen tako da se opire tendencijama hiperproduktivnosti, ubrzanja i rastezanja koje nalažu formati velikih izložbi. Za dizajn projekta zadužena je Rafaela Dražić.

Ana Knežević, Emilia Epštajn i Lina Džuverović

Ana Knežević, Emilia Epštajn i Lina Džuverović

Lorenco Balbi i Dobrila Denegri: Trag

Šta može jedna izložba da učini kako bi podstakla razmišljanje o radu umetnika, njihovoj budućnosti i načinu da se stvori zajednica privrženosti? Ima li bilo čega značajnog što savremena umetnička bijenala ostavljaju za sobom lokalnoj zajednici? Ovaj koncept zasniva se na želji da se kreira mogući novi model za naredno izdanje Oktobarskog salona, gde će „trag“ ostati da živi i funkcioniše čak i nakon dva meseca, koliko izložba zvanično traje. Provokacija na kojoj se zasniva ovaj koncept jeste da se zajedničkim snagama potvrde i osvoje prostori za umetnost i da se oni stavi na raspolaganje umetnicima i lokalnoj beogradskoj zajednici.

Lorenco Balbi i Dobrila Denegri (Foto: Tanja Drobnjak)

Lorenco Balbi i Dobrila Denegri
(Foto: Tanja Drobnjak)

Matju Lelievr i Maja Kolarić: Estetika susreta

Koncept će istraživati širok dijapazon tema i aktivnosti, uz angažovanje nekoliko parova umetnika koji se možda ni ne poznaju, ali će zahvaljujući Oktobarskom salonu biti pozvani da svoje umetničke prakse stave u međusobni dijalog kako bi se stvorili novi prostori i nove vizije za umetnost. Pored izlaganja radova, oformiće se i forum za susrete i diskusiju, koja će uključiti što veći broj aktera, u fizičkom prostoru, gde će publika i profesionalci istraživati izložbene prostore u Beogradu, ali i na internetu, kako bi se doprlo do što šire publike.

Maja Kolarić i Matju Lelievr

Maja Kolarić i Matju Lelievr

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva