Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Putujući MAU: Kultura lova – donso u tradiciji Bamana i Tradicionalni murali Afrike u okviru manifestacije „Muzeji za 10”

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, MAU gostuje u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi sa izložbom Kultura lova – donso u tradiciji Bamana, autorke i kustoskinje Milice Josimov (otvaranje 14. maja), i u Zavičajnom muzeju Homolja, Žagubica sa izložbom Tradicionalni murali Afrike, autorke Nataše Njegovanović-Ristić (otvaranje 17. maja).

Izložbe će trajati do kraja juna 2022.

 

Saradnja MAU i Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi

KULTURA LOVA – donso u tradiciji Bamana

Autorka i kustoskinja izložbe: Milica Josimov, MAU

Postavka izložbe traje od 14. maja do 30. juna 2022.

Lovačka kapa. Bamana, Mali (Foto: Vladimir Popović)

Lovačka kapa. Bamana, Mali
(Foto: Vladimir Popović)

Izložba „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana” predstavlja organizaciju, etiku, verovanja i poseban status lovaca u društvu na osnovu izbora predmeta koje su sakupili dr Zdravko Pečar i Veda Zagorac u Maliju i drugim zemljama zapadne Afrike tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Zbirka lovačkih predmeta Zdravka Pečara predstavlja posebnu celinu u okvirima kolekcije Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Na izložbi su predstavljeni lovački trofeji, oružje i nošnja koji su deo lovačke zbirke Zdravka Pečara.

Donso je tradicionalni naziv – socijalni status vrsnog lovca u kulturi naroda Bamana iz Malija. Neke od odlika donsoa su da pojedinac poseduje veliko znanje o prirodi koja ga okružuje, njenoj flori i fauni, ali i izuzetnu izdržljivost, hrabrost i veštinu u lovu.

Sam Pečar, kao strastven lovac, posvećeno se dokazivao i išao u lov zajedno sa svojim prijateljima iz zajednice Bamana, koji su ga učili svojim tradicionalnim znanjima.

Opširnije o izložbi...

Izložba Kultura lova – donso u tradiciji Bamana biće predstavljena u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi od 14. do 30. juna 2022. godine.

 


 

Saradnja MAU i Zavičajnog muzeja Homolja, Žagubica

TRADICIONALNI MURALI AFRIKE

Autorka izložbe: Nataša Njegovanović-Ristić

Kustoskinja izložbe: Marija Miloš, MAU

Postavka izložbe traje od 17. maja do 30. juna 2022.

Kuća umetnice Ester Malangu ukrašena muralima od poda do krova

Kuća umetnice Ester Malangu
ukrašena muralima od poda do krova.
Foto: André Magnin.
Ljubaznošću C.A.A.C. -
The Pigozzi Collection, Ženeva

Izložba „Tradicionalni murali Afrike“ predstavlja fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta.

Murali kao umetnička forma predstavljaju vekovnu tradiciju, a po izuzetnim likovnim dometima izdvajaju se ostvarenja umetnica naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Ndebele i Basoto (Južna Afrika i Lesoto).

Usled klimatskih uslova, murali su svake godine, posle kišnog perioda, obnavljani ili nanovo slikani. Efemernost murala nije uticala na likovni program, umetnički stil ili tematiku. Naprotiv, žene-muralistkinje prenosile su svoje slikarsko umeće s generacije na generaciju i održavale ovu formu umetničke izražajnosti, kontinuirano prenoseći kroz estetsku i semantičku prizmu najznačajnije vrednosti zajednice - kao što su vrlina, moral, ponos, identitet, duhovnost.

Kao prateći program izložbe, u sredu 18. maja, biće održana likovna radionica za decu i mlade „Oslikavanje murala inspirisanog Ndebele motivima” koju vodi Milica Josimov, vajar.

Opširnije o izložbi...

Izložba Tradicionalni murali Afrike biće predstavljena u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici od 17. maja do 30. juna 2022. godine.

Više informacija o gostujućim izložbama „Putujući MAU“ potražite ovde.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva