Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Šetnje „Kulturna baština Topčidera“ – svake poslednje subote u mesecu

„Kulturna baština Topčidera” nastavlja sa aktivnim istraživanjem neposrednog okruženja Muzeja afričke umetnosti.

Kulturna baština TopčideraBrojne vile, letnjikovci, umetnički ateljei, ali i ustanove kulture nalaze se u ovom delu Beograda. Program šetnji „Kulturna baština Topčidera” kao specifičan i jedinstven primer međuinstitucionalne saradnje već tri godine predstavlja raznoliko nasleđe Topčidera.

I tokom 2021. godine šetnje – koje uključuju vođenja kroz topčiderske institucije kulture i priče o istoriji ovog kraja na otvorenom – održavaju se svake poslednje subote u mesecu, U „Kulturnoj baštini Topčidera” učestvuju: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Vespa muzej Srbija, Kuća Olge Jančić. Kako su protekle prethodne šetnje pogledajte na ovom linku.

NOVO u šetnji od 2021. godine: vođenje kroz Hajd park i skulpture u javnom prostoru, kao i poseta spomeniku Isidori Sekulić u parku Mala zvezda.

Sa vama šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata.

Pozivamo vas da nam se pridružite u šetnji i istraživanju kulturne baštine Topčidera! U skladu sa epidemiološkim merama zaštite, broj mesta je ograničen, a upotreba zaštitnih maski tokom šetnje obavezna!

 

DOSTUPNI TERMINI NAREDNIH ŠETNJI

- PAŽNJA: mesto okupljanja se menja u odnosu na rutu šetnje -

 

Subota, 30. januar u 11 časova

Muzej afričke umetnosti, spomenik Isidori Sekulić, Kuća legata – Legat Petra Lubarde

*Okupljanje ispred Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Kulturna baština TopčideraPridružite nam se u istraživanju Muzeja afričke umetnosti, njegove istorije, stalne postavke i inspirativne savremene umetnosti Namibije, trenutno predstavljene u maloj sali MAU. Saznajte više o tome kako je Topčider dobio ime, o njegovim parkovima, ali i o životu i delu Isidore Sekulić, naše čuvene književnice kroz priču u parku Mala zvezda. Upoznajte se sa delom opusa Petra Lubarde koji se danas čuva u nekadašnjoj stambenoj vili, a današnjem Legatu Petra Lubarde.

Dodatne informacije

- Mesto i vreme okupljanja: Muzej afričke umetnosti u 11 časova

- Trajanje šetnje: oko 170 minuta

- Kako učestvovati: kupovinom ulaznica po ceni od 500 dinara u Muzeju afričke umetnosti pred početak šetnje.

- Važno: U skladu sa epidemiološkim merama zaštite, broj mesta je ograničen, a prijavljivanje je OBAVEZNO slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Subota, 27. februar u 11 časova

Javni akvarijum i tropikarijum, Kuća legata – Legat petra Lubarde, Hajd park i skulpture u javnom prostoru

*Okupljanje ispred Javnog akvarijuma i tropikarijuma, Milenka Vesnića 3

Kulturna baština TopčideraU okviru ove šetnje predstavljamo vam Javni akvarijum i tropikarijum u kome ćete saznati više o retkim vrstama riba, brojne zanimljivosti o prirodnom nasleđu koje se na ovom mestu čuva. Razgovaramo o životu i radu našeg čuvenog umetnika Petra Lubarde, o uticaju horoskopa i putovanja u Indiju na njegovu umetnost, o njegovom jedinstvenom stilskom izrazu. Šetnjom kroz Hajd park upoznajemo istoriju ove „zelene oaze” Beograda i na osnovu nekoliko primera skulptura u javnom prostoru, razmišljamo o susretu umetničkog i prirodnog nasleđa.

Dodatne informacije

- Mesto i vreme okupljanja: Javni akvarijum i tropikarijum u 11 časova

- Trajanje šetnje: oko 170 minuta

- Kako učestvovati: kupovinom ulaznica po ceni od 500 dinara ispred Javnog akvarijuma i tropikarijuma pred početak šetnje.

- Važno: U skladu sa epidemiološkim merama zaštite, broj mesta je ograničen, a prijavljivanje je OBAVEZNO slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

VIŠE INFORMACIJA O NAREDNIM TERMINIMA – USKORO.

 

POSEBNA PONUDA: „ŠETNJA PO MERI”

Nudimo mogućnost organizovanja šetnje koja uključuje obilazak tri od navedenih devet lokacija: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Kuća Olge Jančić, Vespa muzej Srbija, Hajd park i skulpture u javnom prostoru, park Mala zvezda i spomenik Isidori Sekulić, po vašoj želji. U tom slučaju, potrebno je formirati grupu i kontaktirati nas na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije 3 dana pre organizovane šetnje.

Cena ulaznice za šetnju sa deset i više učesnika je 500 dinara po osobi.

Cena za šetnju sa manje od 10 učesnika je 5.000 dinara ukupno.

*Važna napomena: „Kulturna baština Topčidera” je poseban program međuinstitucionalne saradnje i nismo u mogućnosti da izađemo u susret olakšicama koje se ostvaruju putem „Seniorˮ kartica, ICOM članskih karata, studentskog indeksa, i sl.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network