Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

DANI EVROPSKE BAŠTINE U MAU – od 20. do 26. septembra 2021. godine

Dani evropske baštineKao i svake godine, Muzej afričke umetnosti učestvuje u manifestaciji Dani evropske baštine koja se ove godine bavi temom inkluzivnosti i kulturnim nasleđem za sve. Razmišljajući o najboljem načinu da u ovoj „nedelji kulture za sve” informišemo javnost o afričkom kulturnom nasleđu koje je kroz stalnu i druge postavke predstavljeno u našem muzeju, pripremili smo tematska javna vođenja, kao i šetalačku turu koja ovaj Muzej postavlja u odnos sa drugim kulturnim nasleđem Topčiderskog brda.

Svi programi su besplatni, ali je usled epidemiološke situacije ograničen broj posetilaca. Zbog toga vas molimo da se za odabrani program obavezno prijavite na navedene mejlove. Dodatne informacije možete dobiti pozivom na 011/2651-654 ili na našem sajtu www.mau.rs.

- za javna vođenja „Praktikum“: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (navesti ime i prezime i termin u kojem se prati vođenje)

- za program šetnje „Kulturna baština Topčidera“: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

- za program „Nedelja u MAU“: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 


 

Opširnije o programima u okviru Dana evropske baštine

 

20-26. septembar, radnim danom u 18, vikendom u 13 časova

„Praktikum“: serija javnih vođenja studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu

PraktikumManifestacija Dani evropske baštine u 2021. godini promoviše dostupnost „kulture za sve“ i tim povodom će u Muzeju biti organizovana tematska javna vođenja studenata završnih godina Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da čuju nove, originalne priče studenata koji su, tokom nekoliko meseci rada u muzeju u okviru programa „Praktikum“ sa svojim kustosima-mentorima, osmislili vođenja kroz stalnu postavku muzeja. Studenti će delom iz vizure svojih disciplina (etnologije, istorije umetnosti, arheologije, istorije), a delom na osnovu ličnih interesovanja, približiti tradicionalna verovanja i načine života nekih od naroda zapadne Afrike čiji su predmeti zastupljeni u muzeju.

Ponedeljak, 20.9.2021, u 18 časova
UMETNOST KOJA LEČI - TRADICIONALNA MEDICINA NARODA ZAPADNE AFRIKE
Ana Acić, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije

Utorak, 21.9.2021, u 18 časova
MITOVI I LEGENDE NARODA ZAPADNE AFRIKE
Jovana Živanović, studentkinja osnovnih studija arheologije

Sreda, 22.9.2021, u 18 časova
„NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI” - SVETI PREDMETI NARODA ZAPADNE AFRIKE
Marija Živojinović, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije

Četvrtak, 23.9.2021, u 18 časova
KULTURA U PROSTORU - MANIFESTACIJA FILOZOFIJE ŽIVOTA U ARHITEKTURI DOGONA, BAMANA I FONA
Mara Milkić, studentkinja master studija istorije umetnosti

Petak, 24.9.2021, u 18 časova
TEATAR SEĆANJA - RITUALI ZAJEDNICA ZAPADNE AFRIKE
Anđelika Babić, studentkinja osnovnih studija arheologije

Subota, 25.9.2021, u 13 časova
SILE RAZDORA I UJEDINJENJA - DRUŠTVENA ORGANIZACIJA NARODA ZAPADNE AFRIKE
Milica Stojanović, studenkinja osnovih studija sociologije

Nedelja, 26.9.2021, u 13 časova
UHVATI RITAM! - MUZIKA AFRIKE
Marko Gajić, student osnovnih studija istorije umetnosti

Usled epidemiološke situacije, broj posetilaca je ograničen, a prijavljivanje je obavezno na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (navesti ime i prezime, i termin u kojem se prati vođenje).

Broj posetilaca je ograničen na 20, a upotreba epidemioloških maski u zatvorenom prostoru je obavezna.

Više o programu PRAKTIKUM saznajte ovde.

 


 

Subota, 25. septembar, u 11 časova

Šetnja „Kulturna baština Topčidera“

Kulturna baština TopčideraPozivamo vas da nam se pridružite u prijatnoj šetnji Topčiderom tokom koje aktivno, ali bezbedno istražujemo Muzej afričke umetnosti i još dva mesta sećanja u njegovom okruženju – Kuću kralja Petra i spomenik Isidori Sekulić u parku Mala zvezda. Saznajte više o tome kako je Beograd dobio Muzej afričke umetnosti, gde je svoja poslednja dela naslikao Moša Pijade, kako je nastao nekadašnji Muzej kralja Petra i koje se to retke biljke čuvaju u njegovom okruženju, kako je u ovom beogradskom kraju živela i stvarala svestrana Isidora Sekulić. Sa vama šetaju istoričarke umetnosti Ivana Zatežić i Ana Knežević.

Usled epidemiološke situacije, broj posetilaca je ograničen, a prijavljivanje je obavezno na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Broj posetilaca je ograničen na 20, a upotreba epidemioloških maski u zatvorenom prostoru je obavezna.

Više o programu šetnji „Kulturna baština Topčidera“ saznajte ovde.

Kulturna baština Topčidera

 


 

Nedelja, 26. septembar, u 11 časova

„Nedelja u MAU“

Nesvrstani svetProgram „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu (uzrasta 6-14 godina). U ovom terminu, od 11 časova očekuje vas stručno vođenje kroz stalnu postavku, a od 12 časova kustosko vođenje kroz izložbu „Nesvrstani svet” priređenu povodom sećanja na Prvu konferenciju Pokreta nesvrstanih koja se održala u Beogradu pre tačno šezdeset godina. Saznajte više o tim burnim septembarskim danima 1961. godine kada su se Beogradom vijorile zastave brojnih zemalja učesnica konferencije, kada su ulice krasile parole „Svi ljudi sveta hoće mir” i kada su vrednosti poput saradnje, emancipacije, antirasizma, antikolonijalizma, jednakosti i mira bile u središtu pažnje. Paralelno sa stručnim vođenjem kroz izložbu „Nesvrstani svet“, od 11 časova odvijaće se i edukativna radionica za decu „Veksilologija u MAU“ posvećena istoriji oslobođenja afričkih država i kreiranju njihovih zastava.

Za detaljan program NEDELJE U MAU kliknite ovde.

Usled epidemiološke situacije, broj posetilaca je ograničen, a prijavljivanje je obavezno na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Broj posetilaca je ograničen na 20, a upotreba epidemioloških maski u zatvorenom prostoru je obavezna.

Veksilologija u MAU

Veksilologija u MAU

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network