Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

MANKALA – IGRAČKA SA SVRHOM

Mankala - Igračka sa svrhom

Foto: Goran Srdanov,
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Društvena igra nastala uz projekat „Mankala, misaona igra“, kustoskinje i autorke Ivane Vojt, kreirana na bazi tradicionalne afričke igre, dobila je titulu društveno odgovorene igračke

Društvena igra „Mankala“ dobila je titulu društveno odgovorene igračke – „IGRAČKE SA SVRHOM“ 2021. koju dodeljuje organizacija „Žute Patalone - Inicijativa za proučavanje detinjstva i Koncept inkubator društvene odgovornosti“.

Po rečima organizatora, titula „IGRAČKE SA SVRHOM” označava igračke koje imaju dvostruku svrhu – potpomažu dečji razvoj, ali su i društveno odgovorne. Igračka koja nosi ovu titulu svrsishodno potpomaže dečji razvoj čime je prvenstveno društveno odgovorna.

Društvena igra „Mankala“ kreirana je na bazi tradicionalne afričke igre, izvorno nazvane „warri”, koja se igra u zemljama Zapadne Afrike i na Karibima. Inicijativa za kreiranje ove igračke potekla je od Ivane Vojt, kustoskinje MAU, koja je želela da posetioci izložbe „Mankala, misaona igra” (2012/2013.) mogu da nauče pravila igre i da nastave da je igraju kod kuće, kao i da objašnjavajući drugima kako se igra mankala prenose znanje stečeno u Muzeju. Od tada, upoznavanje sa ovom društvenom igrom postaje deo redovne ponude u programima Muzeja afričke umetnosti, a mankala ostaje u prodaji u muzejskoj suvenirnici.

„Mankala“ podstiče dečji razvoj jer ih uči da budu strpljiva, da znaju da pobede, ali i da izgube. Igra razvija kognitivne sposobnosti, poboljšava motoriku, podstiče analitičko mišljenje, usavršava strateške i matematičke veštine. U ovoj društvenoj igri pobeđuje mislilac, a ne srećnik. „Mankala“ razvija osećaj za kulturološku vrednost predmeta upoznavajući decu sa udaljenim kulturama i razvijajući toleranciju prema drugom i drugačijem.

Foto: Goran Srdanov, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Priznanje društvenoj igri „Mankala“ dodelio je žiri u sastavu: Eržebet Bedrosian, predsednica Montesori društva Srbije; Branislava Conić, osnivač Doma Jevrema Grujića u okviru koga se nalazi „Muzejčić“, prvi muzej po meri deteta; Snežana Milanović, osnivač Centra za korektivnu gimnastiku i Senzorijuma - kabineta za ranu intervenciju i senzornu integraciju; Marija Ršumović, osnivač Edukativnog kabineta „Pitajte defektologa“ i autor bloga „Pitajte defektologa“; dr Tatjana Vukomanović, pedijatar i glavni urednik portala „Moj Pedijatar“; dr Otilija Velišek Braško, profesor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad; i Dragana Živojnović, urednica RTS.

Priznanje je primila Ivana Vojt, kustoskinja i autorka projekta „Mankala, misaona igra“ u nedelju, 12.12. 2021. godine u Domu Jevrema Grujića.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network