Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo Vas na:

PROMOCIJU ČASOPISA I KATALOGA MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI

Galerija ARTGET, Kulturni centar Beograda
petak, 6. jun 2014, u 12 časova

Muzej afričke umetnosti u Beogradu održaće u Kulturnom centru Beograda, u prostoru galerije Artget, u petak, 6. juna, 12-14 časova, promociju svojih izdanja, publikovanih u najnovijem periodu.

Na promociji će biti predstavljen:

 • drugi broj muzejskog časopisa AFRIKA – studije umetnosti i kulture

kao i tri najnovije publikacije, objavljene uz tematske studijske izložbe organizovane u Muzeju afričke umetnosti:

 • Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan, autor Marija Ličina (2011.)
 • Etiopska umetnost iz poklon zbirke Nine Seferović, grupa autora: Nataša Njegovanović Ristić, Dragan Mišković, Emilia Epštajn, Aleksandra Prodanović Bojović, Nina Seferović, uvod: Nada Seferović (2012.)
 • Mankala, misaona igra, autor: Ivana Vojt (2012.)
 

Učesnici:

Uvodna reč

 • Narcisa Knežević Šijan, direktor Muzeja, muzejski savetnik
 • Nj.e. g-din Harold Augustus Koko, ambasador Savezne Republike Nigerije

Predstavljanje drugog broja časopisa AFRIKA

 • MA Ana Kotevska, muzikolog, predsednik Muzikološkog društva Srbije, poznavalac muzike zapadne Afrike
 • Dr Miroslava Lukić Krstanović, glavni i odgovorni urednik časopisa AFRIKA (naučni saradnik Etnografskog instituta SANU)

Predstavljanje kataloga

 • Milena Marjanović, istoričar umetnosti, likovni kritičar
 • Nada Seferović, viši kustos Muzeja grada Beograda, kolekcionar afričke umetnosti
 • Dr Jasna Vuković, docent na odeljenju za arheologiju, Filozofski fakultet

Moderator programa: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos Muzeja afričke umetnosti, zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa AFRIKA
O izdavaštvu

Muzej afričke umetnosti već decenijama istrajava na publikovanju kataloga, monografija i studija o tradicionalnim i savremenim fenomenima afričke umetnosti i kulture. U poslednjih deset godina Muzej izdaje obimne studije, bogato opremljene i ilustrovane u boji, sa intencijom da umetničke forme i vizuelne kulture drugog najvećeg kontinenta na svetu, kao i njegove dijaspore, iscrpno prikaže i protumači na aktuelan način. Od posebnog je značaja to što se sve publikacije objavljuju dvojezično, zbog globalnog svetskog interesovanja za umetnost Afrike, s jedne strane, kao i zbog potrebe za neprekidnim dijalogom sa relevantnim međunarodnim autorima, muzeolozima, ekspertima i izdavačima. Temati afričke umetnosti sadrže nužan interdisciplinaran pristup, u prožimanju umetnosti, antropologije, istorije, religije, arheologije, filma i fotografije. U svemu tome, Muzej afričke umetnosti kao izdavač nastoji da se uključi u ponudu svetske produkcije, zajedno sa izdanjima značajnih svetskih muzeja i univerzitetskih centara, koji takođe tumače i predstavljaju javnosti kompleksne domene afričke umetnosti i stvaralaštva.

AFRIKA - Časopis Muzeja

Časopis AFRIKA – studije umetnosti i kulture predstavlja jedinstvenu naučnu publikaciju u našoj zemlji i regionu, koja se bavi izučavanjem Afrike. Časopis se izdaje i uređuje u saradnji sa akademskim i univerzitetskim ekspertima i međunarodnim uređivačkim odborom. Čitaocima časopis nudi recenzirane naučne članke u vezi sa raznovrsnim tematima tradicionalnog i savremenog stvaralaštva Afrike, zatim obradu posebnih tematskih pitanja, kritike i prikaze knjiga, izložbi, filmova, kao i intervjue sa savremenim afričkim stvaraocima. Posebna pažnja posvećena je produkciji Muzeja afričke umetnosti i relevantnih svetskih muzeja, odnosno, specijalizovanih institucija u ovoj oblasti proučavanja.

Izložbeni katalozi

Katalozi koje izdaje Muzej su informativne, edukativne, bogato ilustrovane i izvanredno dizajnirane publikacije, koje nude pregled najvažnijih zbirki kao i projekata saradnje Muzeja sa privatnim kolekcionarima i umetnicima. Iscrpne i obimne tekstove muzejskih stručnjaka dopunjuju kvalitetne studijske fotografije predmeta, koje pružaju dragocen muzejski podatak, posebno za umetnike, istraživače, studente i ljubitelje afričke umetnosti.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network