Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

MANKALA VIKEND U KNJAŽEVCU!

7. i 8. jun 2014.


U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti iz Beograda Zavičajni muzej Knjaževac organizuje "MANKALA vikend". U subotu i nedelju, 07. i 08. jun 2014. godine, u Zavičajnom Muzeju Knjaževac imaćete priliku da se upoznate sa pravilima i zaigrate koju partiju ove zanimljive strateške igre koja postaje globalni fenomen.

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

Ekskluzivno u NOĆI MUZEJA 2014! U udarnom terminu, posle 20h će nastupiti sada već poznati trio koji kombinuje tradicionalnu afričku muziku sa elektronskim zvukom. Trio čine: Nevena Filipović - vokal, Bojan Ivković i Relja Svilar - muzika (udaraljke + matrice)

 

 

Subota, 07.jun 2014, 18h-00h

NOĆ MUZEJA

18 h - „Kako se igra mankala? - igraonica za decu

19 h - „Kako se pravi mankala“ - radionica za decu

20.30h - „Poreklo i značenje društvene igre Mankale” - predavanje za odrasle, Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe Mankala, misaona igra u MAU (decembar 2012 - oktobar 2013)

21h - „Mancala Rules” - igranje za odrasle, posetioci imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira.

Nedelja, 08.jun 2014, 11h-13h

DEČJA RADIONICA: Kustosi Muzeja afričke umetnosti će pokazati deci kako se igra mankala, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri. Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave Mankalu za poneti od kartona za jaja.

Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

Učešće u programu je besplatno, a table za igru obezbediće Muzej afričke umetnosti.

Vidi trejler :

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network