Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

PREDSTAVLJANJE MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI
U KRALJEVU

Ponedeljak, 21. jul 2014. u 19 h

Narcisa Knežević Šijan, direktorka i istoričarka umetnosti, predstaviće Muzej afričke umetnosti u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, u okviru programa „Vodič kroz ustanove kulture”.

Predstavljanje Muzeja Afričke umetnosti u Kraljevu

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Osnovnu zbirku Muzeja sakupio je posvećeni poznavaoc umetnosti i strastveni kolekcionar dr. Zdravko Pečar sa svojom porodicom. Tokom dve decenije provedene u zapadnoj Africi, prvo kao novinar, a kasnije kao diplomata i jugoslovenski ambasador u sedam afričkih država, dr Zdravko Pečar je stekao široko poznavanje afričke istorije, kulture i umetnosti, koje je potkrepljeno negovanjem bliskih odnose se ljudima Afrike, njihovim običajima i načinom života. Po ocenama stručnjaka, predmeti u beogradskom Muzeju predstavljaju reprezentativnu kolekciju afričke umetnosti.

Pored izložbi, predstavljanje kulturnog nasleđa Afrike u Muzeju se ostvaruje i kroz popularne programe kao što su Afro festival, AFRAM i Obojeni svet koji pored vizuelnih umetnosti sa afričkog kontinenta i iz njene dijaspore, putem predavanja, filmskih projekcija, likovnih i muzičkih radionica, tematskih večeri i koncerta – približavaju bogatsvo i kreativnost afričkih kultura.

 

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network