Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

Egipat u sećanju Srbije

O projektu „Monografija: Egipat u sećanju Srbije“

 

Egipat u sećanju Srbije

Publikacija „Egipat u sećanju Srbije“ predstavlja rezultat Projekta „Monografija: Egipat u sećanju Srbije“ koji je imao za cilj beleženje istorije kulturnih odnosa dveju država – Srbije i Egipta. Nosilac projekta, Muzej afričke umetnosti, je okupio tim stručnjaka koji su obrađujući fotografske materijale u beogradskim arhivama, bibliotekama, muzejima i drugim institucijama, imali zadatak da istraže kulturološke aspekte odnosa Srbije i Egipta. Rezultat je jedna informativna koja se bazira na naučno-popularnim tekstovima i esejima. Tekstove prate pre svega crno-bele fotografije od kojih se neke, poput onih iz foto-arhiva porodice Pečar, po prvi put objavljuju.

Sumirajući publikaciju, fotografski materijal je pokazao da iza bilateralnih odnosa dveju država koje su svoj vrhunac doživele tokom jugoslovenskog perioda ('50-ih i 60-ih godina prošlog veka) postoje i veliki doprinosi pojedinaca čija iskustva i utisci daju poseban ton izučavanju ne samo odnosa Srbije i Egipta, već, uopšte, razmatranju odnosa koji se gaje sa određenim afričkim državama u dužem vremenskom periodu. Temati na kojima su se autori zadržali, to zapravo i pokazuju: Slike faraonske prošlosti: o razvoju i stanju egiptologije u Srbiji, Uroš Matić (arheolog); Potraga za Istokom: Egipat u putopisima srpskih žena u prvoj polovini XX veka, Milica Naumov (antropolog); Egipat u fondu Muzeja istorije Jugoslavije, Aleksandra Momčilović Jovanović (kustos MIJ), Egipatska umetnost: značajne beogradske izložbe egipatske likovne i primenjene umetnosti u drugoj polovini XX veka, Narcisa Knežević-Šijan (muzejski savetnika) i Do oslobođenja... i nazad, Aleksandar Maričić (filmski režiser).

Realizacija projekta: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo kulture Republike Egipat, Ambasada Republike Srbije u Kairu i Muzej afričke umetnosti u Beogradu.


Publikaciju možete pogledati ovde.
 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network