Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

ponedeljak 2. mart 2015. u 19č

PREDSTAVLjANjE KATALOGA IZLOŽBE
TRADICIONALNI MURALI AFRIKE

 

 

Kroz katalog „Tradicionalni murali Afrike“ autorka Nataša Njegovanović Ristić predstavlja tehniku zidnog slikarstva koja je specifična za određene regione zapadne i južne Afrike. Putem ove studije, istoričarka umetnosti i dugogodišnja kustoskinja Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Nataša Njegovanović Ristić zaokružuje svoja razmatranja teme odnosa tradicionalnog i savremenog stvaralaštva u ovom mediju. Publikacija je ilustrovana sa više od 80 primera oslikanih kuća naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basoto, kao i tradicionalnih muralskih motiva koji čine inspiraciju za dela savremenih umetnika. Posebnost ovog izdanja je i saradnja koju je Muzej afričke umetnosti ostvario sa savremenim fotografima, ljubiteljima afričke umetnosti, kao i putnicima iz Afrike, SAD i Srbije, koji su svojim objektivom „uhvatili“ neke od najlepših primera muralskog slikarstva. Izdanje sadrži i fotografije koje su obezbedili Ministarstvo kulture Burkine Faso, prestižna kolekcija „Pigoci“ iz Ženeve i kolekcija „Umetnički automobili“ kompanije BMV iz Minhena.

U okviru prezentacije izdanja „Tradicionalni murali Afrike“ biće priređen razgovor u kojem učestvuju: profesor Čedomir Vasić (Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu), dr Simona Čupić (Filozofski fakultet u Beogradu, Katedra za istoriju umetnosti), Narcisa Knežević-Šijan, muzejski savetnik, i autorka kataloga Nataša Njegovanović Ristić, istoričar umetnosti. Moderator razgovora: Marija Ličina, kustos MAU/asistent izložbe.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network