Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Muzej afričke umetnosti organizuje

DEČJI LIKOVNI KONKURS
"Afričke kuće od boja i slika"

Muzej afričke umetnosti iz Beograda organizuje dečji likovni konkurs na temu "Afričke kuće od boja i slika" za najbolji crtež dece uzrasta od 6 do 14 godina inspirisan muzejskom izložbom "Tradicionalni murali Afrike". Konkurs je otvoren do 7. juna 2015. godine.

Pozivamo predškolske ustanove i osnovne škole, dečje likovne ateljee, kulturne centre i ostale ustanove i udruženja za decu i mlade da zakažu termine za grupnu posetu Muzeju afričke umetnosti i prateću likovnu radionicu "Afričke kuće  od boja i slika". Samo oni dečji radovi koji su nastali u okviru zakazanih termina za grupnu posetu i prateću likovnu radionicu u Muzeju učestvuju na konkursu za najbolji crtež na temu "Afričke kuće od boja i slika".

Najuspešniji crteži biće predstavljeni na velikoj izložbi dečjih radova 13. i 14. juna u okviru godišnje manifestacije "Afro festival 2015", koja se održava u bašti Muzeja afričke umetnosti. Autore najuspešnijih radova očekuju specijalne nagrade.

 

KAKO učestvovati?

Posetom Muzeju afričke umetnosti deca i mladi imaju priliku da vide aktuelnu muzejsku izložbu "Tradicionalni murali Afrike" i upoznaju bogatstvo boja, šara i maštovitih likovnih rešenja kojima su afrički narodi oslikavali zidove svojih kuća. Tokom posete Muzeju, kustosi će ukazati na izuzetna muralska ostvarenja i otkriti značenja motiva različitih životinja, kao i geometrijskih i cvetnih likovnih kompozicija koje se oslikavaju na zidovima tradicionalnih afričkih kuća.

U prostoru Muzeja, okruženi umetničkim predmetima, skulpturama i fotografijama, deca će zatim zabeležiti svoj susret sa afričkim muralima – slikama na zidovima kuća naroda iz Nigerije, Gane, Burkine Faso i Južne Afrike, tako što će naslikati afričku kuću zidova ukrašenih onim bojama i motivima koji su na njih ostavili najsnažniji utisak.

- Učešće na Konkursu podrazumeva posetu Muzeju, obilazak izložbe sa ciljem upoznavanja sa umetnošću Afrike i likovnu radionicu na kojoj će deca nacrtati svoj crtež.

- Zakažite termine za posetu Muzeju do 7. juna tekuće godine za grupe dece:

  • imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • telefon: 011/2651-654, 011/2651-269

- Poseta traje ukupno 90 minuta i obuhata obilazak izložbi i likovnu radionicu.

- Cena ulaznice je 150 dinara. Muzej obezbeđuje materijal za radionicu.

Propozicije

  • Na Konkursu mogu učestvovati deca uzrasta od 6 do 14 godina iz predškolskih ustanova i osnovnih škola, dečjih likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih dečjih radionica, klubova, sekcija.
  • Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali isključivo u Muzeju afričke umetnosti tokom organizovane radionice.
  • Tehnika:  olovka, voštane boje.
  • Crteži ostaju u Muzeju afričke umetnosti i neće se vraćati učesnicima.
  • Radove će ocenjivati komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti.

Nagrade

Muzej će na osnovu odluke žirija odabrati crteže koji će biti predstavljeni na izložbi dečjih radova 13. i 14. juna u okviru manifestacije "Afro festival 2015". Žiri će odabrati i proglasiti najbolje radove iz dve starosne kategorije, za koje će autorima biti dodeljene nagrade:

  • najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 6 od 10 godina, i
  • najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 11 do 14 godina.

VIŠE O DEČJEM LIKOVNOM KONKURSU MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI

DEČJI LIKOVNI KONKURS Muzeja afričke umetnosti ima za cilj da učesnicima približi umetnost i kulture afričkog kontinenta, da podstakne vizuelnu percepciju, likovno istraživanje i izražavanje, stvarajući i negujući najmlađu muzejsku publiku i nove generacije ljubitelja Afrike.

PRVI likovni konkurs Muzeja afričke umetnosti održan je 2014. godine na temu  "Afrika u srcu Beograda". Konkurs je raspisan za najbolji dečji crtež u jednoj kategoriji - uzrasta od 6 do 10 godina, a održan je u periodu april - jun 2014 godine. Učestvovalo je više od dve stotine dece, čije crteže je Muzej predstavio na izložbi dečjih radova u okviru manifestacije "Afro festival 2014".Za najbolji crtež na temu "Afrika u srcu Beograda" prograšen je rad Jovana Radenkovića (PU "Filip Filipović", Beograd), drugo mesto osvojio je Vuk Pejčić (OŠ "Filip Filipović", Beograd), a treće mesto zauzeo je Matija Crnčević (Likovni atelje Ivone Pleskonje, Beograd).

Ove godine održava se DRUGI po redu likovni konkurs za najbolji dečji crtež, sada sa novom temom – "Afričke kuće od boja i slika". U okviru zadate teme, deca će prikazati svoj doživljaj aktuelne tematske izložbe "Tradicionalni murali Afrike", najbolji radovi biće izabrani za dve starosne kategorije – uzrast od 6 do 10 godina i uzrast od 10 do 14 godina, a pravo učešća imaju sve predškolske ustanove i osnovne škole, dečji likovni ateljei, kulturni centri i ostale ustanove i udruženja  za decu i mlade.

Muzej afričke umetnosti nastaviće da organizuje likovne konkurse i narednih godina, uvek sa novim temama koje prate izložbe iz muzejskih zbirki i izabrane segmenta iz bogatog kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva umetnika sa afričkog kontinenta. Likovni konkurs za najbolji dečji crtež, kao novi kreativni program Muzeja afričke umetnosti pokrenut 2014. godine, osmislile su i oraganizovale Milica Josimov, vajar i Marija Ličina, kustos Muzeja.

 

Za najbolji crtež dece uzrasta od 6 do 10 godina koja su učestvovala na likovnom konkursu
na temu "Afrika u srcu Beograda" 2014. godine izabran je rad Jovana Radenkovića.
Prilikom posete Muzeju, najsnažniji utisak na Jovana ostavile su minijaturne bronzane
figure konjanika prikazane na prošlogodišnjoj
tematskoj izložbi
"Kotoko konjanici, čuvari duše"
.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network