Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Putopisno veče u MAU – „Priče iz Maroka: kulturno nasleđe nomada Sahare“

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika Maroka – Dana krune, Muzej afričke umetnosti i Ambasada Kraljevine Maroko organizuju u ponedeljak, 27. jula 2015. godine u 19 časova putopisno veče „Priče iz Maroka: kulturno nasleđe nomada Sahare“.

Svake godine u maju više od trideset nomadskih naroda iz Maroka i drugih delova severne Afrike okuplja se na festivalu Musem, u mestu Tan Tan na jugozapadu Maroka. Na ovogodišnjem Musemu u oko 800 šatora bili su smešteni mnogobrojni učesnici pristigli iz ovogodišnjih zemalja partnera Tunisa i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Mauritanije, Malija, Nigera, itd. U gostoprimstvu žitelja ovog dela Sahare moglo je da uživa i oko 120 stranih gostiju: političari, profesori, diplomate, a među njima i tri novinara iz Srbije.

Utiske i snimke sa ovog uzbudljivog putovanja predstaviće Borislav Korkodelović, novinar i urednik, Nebojša Kotlajić, novinar RTS-a i Zoran Škrbić, snimatelj RTS-a.

U početku su okupljanja nomadskih naroda iz Maroka i drugih delova severne Afrike bila spontana, sa ciljem da se susretnu, upoznaju, kupe ili prodaju neophodne namirnice ili organizuju trke kamila i konja. Od 1963. godine Musem festival u Tan Tanu postaje svojevrsni godišnji sajam koji ima ekonomsku, društvenu, religioznu i kulturnu funkciju – to je mesto na kome se promoviše lokalna kultura i tradicija, mesto druženja, zabavljanja i razmene koje ima za cilj da sačuva osobenosti nomadskog načina života i njihovo bogato kulturno nasleđe, zanate, muziku i ples.

Globalizacija i urbanizacija, primoravajući nomadske zajednice da se stalno nasele u gradovima, ozbiljno ugrožavaju njihov viševekovni način života i prete opstanku njihove tradicionalne kulture. Prepoznajući značaj i jedinstvenost mnogobrojnih aspekata kulture nomadskih naroda, UNESCO je 2005. godine ovu manifestaciju uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Od tada se Musem stalno obogaćuje novim kulturnim sadržajima, izložbama zanatskih radova, predstavljanjem običaja, narodnih nošnji, muzike i igara, večerima poezije. Organizovane su i trke konja i kamila, te demonstracije borilačkih i ratničkih veština žitelja ovog dela Sahare.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network