Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

MANKALOMANIJA U BAČKOJ TOPOLI

subota, 8. avgust 2015.

U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti u Topolskom Muzeju u Bačkoj Topoli, okviru ORIGO OPEN FEST-a, u subotu, 8. avgusta 2015. godine, održaće se „Mankalomanija”. Bačka Topola je deseti grad u kome Muzej afričke umetnosti predstavlja ovaj sada već dobro poznat program.

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

14-17h PROGRAM ZA DECU:

Kustosi Muzeja afričke umetnosti će pokazati deci kako se igra mankala, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri. Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave mankalu za poneti. Potrebno je da svako dete ponese 2 kartonske kutije za 10 jaja, kako bi od tog materijala napravilo svoju tablu za mankalu. Radionica je namenjena deci starijoj od 6 godina.

14-17h PROGRAM ZA ODRASLE:

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe Mankala, misaona igra u MAU (decembar 2012 - oktobar 2013), će predstaviti ovu specifičnu igru, nakon čega će posetioci imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network