Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

Javno vođenje kroz tematsku izložbu

„Južno od Sahare – fotografije Marli Šamir“

 Vodi: Narcisa Knežević-Šijan, muzejski savetnik

 Četvrtak 5. decembar 2013, u 18h

Kolekcija fotografija Marli Šamir poklonjena je Muzeju afričke umetnosti u Beogradu 1980. godine zahvaljujući inicijativi gospodina Dragoljuba Najmana, jugoslovenskog ambasadora pri UNESKO. U pitanju je dragocena kolekcija  originalnih umetničko-dokumentarnih fotografija o Africi, eminentne izraelske fotografkinje Marli Šamir. Snimljene u crno-beloj tehnici, fotografije na izuzetan način prikazuju oblast Sahela, sa svim specifičnim geografskim, istorijskim, demografskim i kulturnim obeležjima.

Tokom boravka u ovom delu Afrike (1968-1973), Marli Šamir je pasionirano snimala predele, ljude, predmete svakodnevnog i kultnog karaktera. Međutim, posebnu pažnju je posvetila snimanju arhitekture, profanih i sakralnih urbanih i seoskih zdanja. Iz bogate biografije ove umetnice, može se zaključiti da je  arhitektura u fokusu njenih interesovanja i njenog umetničkog senzibiliteta. Džamije, stambene kuće, ulice u gradovima kao što su Timbuktu, Gao, Mopti i Đene, imaju svoju osnovu u srednjovekovnim državama i značajnoj trgovini koja je u to vreme bila veoma razvijena i koja se odvijala između ovog dela Afrike, Mediterana, Evrope i Azije.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network