Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

AFRIČKE TEME

Letnji program: petak 16. avgust 2013. (17h-19h)

Studije afričke kulture, istorije i umetnosti još uvek su nedovoljno poznata oblast istraživanja kod nas. U cilju razvijanja interesovanja za afričke studije i radi podrške mladima koji su se već otisnuli ovim putem, Muzej afričke umetnosti daje reč Stefanu Čeleketiću, studentu Političkih nauka i pozorišta, Univerziteta La Vern u Kaliforniji i Dragani Konjokrad, apsolventkinji Katedre za etnologiju i antropologiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu.

17h     UMETNIČKI IZRAZ I VEROVANJA NARODA CENTRALNE AFRIKE

U svom maturskom radu, Stefan Čeleketić se posvetio izučavanju pre svega ritualnih predmeta 6 etničkih grupa koje naseljavaju Zambiju, Angolu i DR Kongo. Uz bogat fotografski materijal, na prezentaciji će biti predstavljene maske, figure u drvetu, bubnjevi i različiti predmeti od statusnog značaja naroda Čokve, Luba, Luvale, Lučazi, Mbunda i Tabva. Posetioci će tekođe imati priliku da vide vredne primerke iz privatne zbirke porodice Čeleketić.

18h     MATERIJALNA KULTURA NARODA DAN I GERE

Za potrebe svog diplomskog rada pod mentorstvom prof. dr Senke Kovač, Dragana Konjokrad izučava maske i predmete ritualne i svakodnevne upotrebe naroda Dan i Gere. Predmeti potiču iz Liberije i Obale Slonovače, i deo su kolekcije Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Kroz svoju prezentaciju, Dragan Konjokrad će približiti stilske karakteristike ovih muzejskih predmeta i pojasniti njihovu socijalnu i religijsku funkciju, kao i značenje u tradicionalnoj zajednici.

Usled nepredviđenih okolnosti predavanje Dragane Konjokrad je otkazano.

Izvinjavamo se posetiocima!

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network