Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

MANKALOMANIJA dolazi…
… na Novi Beograd

Predavanje: MANKALA, DRUŠTVENA IGRA

Sreda, 13. mart u 19.00h, Galerija SKC  - Novi Beograd

Predavač: Ivana Vojt, istoričar umetnosti, Muzej afričke umetnosti u Beogradu.

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičkomatematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta.

U mnogim afričkim etničkim zajednicama tradicija igranja mankale podrazumevala je izvesna pravila  mankala se igrala u određeno vreme i na određenom mestu; takođe, mankalu su mogli da igraju samo pripadnici određenog pola, uzrasta i društvenog staleža. U pojedinim zajednicama ova igra imala je samo funkciju zabave i razonode, a u drugim se igrala tokom ritualnih svečanosti gde je zauzimala posebno mesto.

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor tekuće izložbe Mankala, misaona igra u MAU,  ukazaće na više različitih pogleda na ovu specifičnu igru. Na kraju predavanja, posetioci će imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network