Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Virtuelna poseta

Mankala, misaona igra

Mankala je društvena igra misaonog karaktera zasnovana na logičko-matematičkoj kombinatorici, a u različitim varijantama igra se u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Multimedijalna izložba, kao i prateći katalog, pokazuje globalni karakter ove igre, a kroz mogućnost igranja publici omogućava i da uđe u svet mankale.

Izložba predstavlja i nastavak saradnje Muzeja afričke umetnosti i belgijskog kolekcionara Gibera Ersona, koji treći put beogradskoj javnosti izlaže predmete iz svoje vredne zbirke. Pored zbirke afričkih tabli za mankalu, piona i skulptura iz Ersonove zbirke, ova izložba je obogaćena i predmetima iz kolekcije porodice Popović, kao i tablama za mankalu iz fonda Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Kako bi se dalo što obuhvatnije tumačenje ove društvene igre, na izložbi su prvi put predstavljene i dve kamene table za mankalu iz Arheološkog Instituta u Beogradu, koje potiču iz XVII veka a pronađene su na Beogradskoj tvrđavi.

Posetioci mogu da vide i četiri video-projekcije, odnosno snimke razgovora sa kolekcionarom Giberom Ersonom, afričkim i evropskim „mankalistima“, kustosima afričkih muzeja iz Belgije i Amsterdama, arheolozima i drugim poznavaocima ove drevne igre.


From website: www.galerijeimuzeji.com

Nazad na prošle izložbe

Kalendar događaja

Kalendar događaja