МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

АртФРИКА креативни конкурс МАУ -
изложба одабраних радова

АртФРИКА - виртуална изложба одабраних радоваПотражите афрички континент или музеј у сопственој свакодневици био је позив МАУ ученицима основних и средњих школа у тренутку живота под посебним мерама предострожности, током августа 2020. године.

Будите креативни, будите арт-фрикови у потрази за разноликим сликама Африке и/или музеја које очито не изостају ни из свакидашњег говора, још један је путоказ конкурса АртФРИКА на који је пристигло преко 160 радова из читаве земље и региона.

Рекли смо: Не либите се да ту своју потрагу претворите у песму, причу, писмо, стрип, цртеж, видео-клип итд. Додали смо - пустите машти на вољу и поделите са нама своје радове како бисмо заједно мислили о томе шта нам данас значи музеј, а шта Африка.

Каква се то Африка крије у МАУ, а каква израња из филмова, књига, разгледница, прича? Где се оне сусрећу, а које су им разлике? Исто тако, шта је заједничко нашем музеју и вашим личним музејима? Колико смо у музеју слободни и отворени, и морамо ли своју слободу спаковати под стаклену витрину?

Била су то питања о којима смо на дистанци, али ипак у комуникацији, размишљали заједно са учесницима нашег конкурса. Они су нам своје радове достављали као прави музеалци – брижљиво упаковане, заштићене, печатиране знаком ломљиво, с пажњом усмереном на сваки детаљ безбедног путовања тих личних експоната. А о постављеним питањима открили су нам много тога; да музеј свако може да има, и да се, што је још важније, тим личним музејима препуним вредних успомена врло вешто управља; да је афрички континент неизбежан мотив оне снолике маште, оног идеализованог света о коме се већ дуго и активно сања; да мислити о Африци значи мислити о томе ко сам ја, где се налазим и шта то беше знам, а шта сањам о том далеком континенту? Најзад, да њихова безгранична креативност у широком спектру техника и форми брише границу између сазнања и снова, стапајући их у једно – оно што се не зна сања се, а оно што је већ одсањано тежи да постане јасно, познато.

Потврђујући да одиста јесу арт-фрикови којима није страна ни употреба разноликих материјала и техника на једном месту, који обличје континента проналазе у шишаркама, а маске с лакоћом претварају у надреалне асамблаже учесници су тим МАУ ставили пред тежак избор како фаворита, тако и изложених радова. Храбро преузимајући реч предавача о афричком континенту, а кроз стих, драмски текст или стрип представљајући нам своје виђење музеја - те загонетне институције - понудили су нам новогенерацијску слику музеја, ону која искрено поштује, али и критикује чувара прошлих времена.

Посматрајући радове пристигле из Ваљева, Ужица, Књажевца, Београда, Новог Сада, Кикинде, Бруса, Ниша, Обреновца, Панчева, Горњег Милановца, Чачка, Врања, Смедеревске Паланке, Инђије, Краљева, Шапца, Честерега, Подгорице, Тивта, Бара, Приједора, Зрењанина, Бање Ковиљаче, Пожеге, Ивањице, Билеће, Бања Луке, Крушевца, Велике Плане, Крагујевца, итд. тим МАУ одабрао је своје фаворите у свакој категорији (млађи разреди ОШ/старији разреди ОШ/средњошколци).

У категорији млађих разреда то су радови Нине Вукотић, Страхиње Драгаша и Талије Марковић у којима је Африка онај шарени, живахни и за истраживање посве узбудљиви континент.

 

У категорији старијих разреда МАУ фаворити су радови Леонарда Барбија и Мине Цветановић, домишљати и духовити стрипови, као и важно жирафино писмо Богдана Ђокића.

 

У категорији средњошколских радова МАУ фаворити су мозаични портрет Валентине Мачковић, досетка о наслеђу вредном чувања Јелене Кужет и писмо Уроша Тирнанића.

 

Још одабраних радова од којих ћете и ви бити арт-фриковани можете видети на виртуелној изложби АртФРИКА која ће бити отворена на сајту mau.rs до 30. новембра. Уживајте у низу сноликих музејских и афричких сцена испричаних кроз колаже, асамблаже, цртеже, платна, песме, писма, приче, кратко предавање, кроз комбиноване технике, хепенинге и перформансе. Арт-фрикујте се кроз радове на страницама које следе, а који су окупљени око калеидоскопа креативности (1), афричких портрета (2), маштовитих афричких снова (3) и виспрених детаља (4). Тим МАУ се захваљује свим учесницима креативног конкурса АртФРИКА и за крај поручује – било стихом, бојом, камером или причом, не престајте да из своје главе извлачите слике које се у њој роје. Другим речима, будите и даље арт-фрикови. 🙂

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network