Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

 

Културна баштина Топчидера

Културна баштина ТопчидераШетње „Културна баштина Топчидера“ одржавају се сваке последње суботе у месецу. Реч је о међуинституционалном програму сарадње започетом септембра 2017. године у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. У првој шетњи учествовали су Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра и Кућа легата – Легат Петра Лубарде. Од тада је ритам одржавања редовних шетњи сваке последње суботе у месецу, а реализују се и оне „по мери“, односно по избору посетилаца (више о томе у одељку „Шетња по мери“).

Временом су се овој шетњи кроз наслеђе придружиле и следеће установе културе и објекти: Архив Југославије, Кућа Олге Јанчић, Веспа музеј Србија, Јавни акваријум и тропикаријум. Захваљујући томе „Културна баштина Топчидера“ открива скривене драгуље топчидерског брда, приватне и јавне просторе које баштине разнолико наслеђе – историјско, културно, уметничко, природно, колекционарско, итд.

Културна баштина ТопчидераТоком ових шетњи можете чути више о архитектури поменутих објеката, о својеврсном духу места – genius loci који се кроз историју у одређеном простору развијао, о чувеним уметницима Петру Лубарди и Олги Јанчић, о Здравку Печару и Веди Загорац, оснивачима Музеја афричке уметности, о активностима краља Петра I Карађорђевића и његовог сина Александра у овом делу Београда, о италијанском dolce vita и веспарошкој страсти и култури. Придружите нам се и сазнајте откуд прича о Моши Пијаде у Музеју афричке уметности, шта је Петар Лубарда мислио о израдњи Ђердапа, које возило заправо користи Беба Лончар у филму Љубав и мода, како је упознавање Хенрија Мура утицало на опус Олге Јанчић, на који начин је краљ Петар живео у изнајмљеној вили трговца Ђорђа Павловића и многе друге историјски занимљиве, а савремено инспиративне приче!

Реч је о специфичном програму међуинституционалне сарадње који повезује неколико установа културе у непосредном окружењу Музеја афричке уметности. Шетње организују и воде историчарке уметности Ана Кнежевић (МАУ) и Ивана Затежић (Легат Петра Лубарде).

Културна баштина Топчидера - водичи

Ана Кнежевић и Ивана Затежић,
историчарке уметности

Током шетњи „Културна баштина Топчидера“ инспиришу нас пре свега посетиоци који, чувши причу о било ком од наведених места, готово увек имају коментаре о нашој историји, њеној динамичности, брзим или исувише спорим променама, али и о савременом тренутку. Неизмерно нам је драго да је овај програм, започет као наша студентска идеја постао редовни једномесечни догађај у коме разнолике установе културе и приватне куће учествују, и надамо се да ће се он и даље реализовати и развијати. Истраживање културне баштине Топчидера је узбудљиво, посебно у сјајном друштву заинтересованих посетилаца са којима разговарамо и увек нешто ново сазнамо. Симпатичне су и „шетње по мери” које људи бирају за различите тренутке у свом животу – свој први састанак, team building, учење и вежбање српског језика, средњошколски или универзитетски час, туристичко упознавање овог дела града итд.

Ево како су изгледале претходне шетње, а више утисака и од стране посетилаца можете пронаћи на овом линку.

 

 

ДОСТУПНИ ТЕРМИНИ НАРЕДНИХ ШЕТЊИ

 

26. сeптeмбaр oд 11 чaсoвa

ДAНИ EВРOПСКE БAШTИНE – Шетња Културна баштина Топчидера

*Окупљање испред Музеја афричке уметности, Андре Николића 14

Позивамо вас да нам се придружите у пријатној шетњи Топчидером током које активно, али безбедно истражујемо Музеј афричке уметности и још две установе културе у његовом окружењу – Кућу краља Петра и Кућу легата – Легат Петра Лубарде. Сазнајте више о томе како је Београд добио Музеј афричке уметности, где је своја последња дела насликао Моша Пијаде, како је настао некадашњи Музеј краља Петра и које се то ретке биљке чувају у његовом окружењу, како је Лубардино путовање у Индију утицало на његово стваралаштво, а како су мачке постале неретки мотиви његових слика. Са вама шетају историчарке уметности Ивана Затежић и Ана Кнежевић.

Улаз: бесплатан

Услед епидемиолошке ситуације, а ради ограничавања броја посетилаца, пријављивање је ОБАВЕЗНО на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

31. октобар oд 11 чaсoвa

Шетња Културна баштина Топчидера

*Окупљање испред Музеја афричке уметности, Андре Николића 14

Придружите нам се у истраживању Музеја афричке уметности, његове историје, сталне и тематске изложбе, затим, у шетњи кроз oближњи Архив Југославије, иницијално саграђен као дом за средњошколце у време краља Александра, и најзад кроз Кућу легата – Легат Петра Лубарде у коме се чува велики део опуса овог чувеног уметника. Са вама шетају историчарке уметности Ивана Затежић и Ана Кнежевић.

Додатне информације

- Meстo и врeмe oкупљaњa: Mузej aфричкe умeтнoсти у 11 чaсoвa

- Tрajaњe шeтњe: oкo 170 минутa

- Кaкo учeствoвaти: купoвинoм улaзницa пo цeни oд 500 динaрa у Mузejу aфричкe умeтнoсти прeд пoчeтaк шeтњe.

- Вaжнo: Услед епидемиолошке ситуације, а ради ограничавања броја посетилаца, пријављивање је ОБАВЕЗНО на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

ПОСЕБНА ПОНУДА: „ШЕТЊА ПО МЕРИ”

Нудимо могућност организовања шетње на српском или енглеском језику која би укључила обилазак три од наведених седам локација: Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра, Кућа легата – Легат Петра Лубарде, Архив Југославије, Јавни акваријум и тропикаријум Београд, Кућа Олге Јанчић и Веспа музеј Србија, по вашој жељи. У том случају, потребно је формирати групу и контактирати нас na Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. најкасније 3 дана пре организоване шетње.

Цена улазнице за шетњу са десет и више учесника је 500 динара по особи.

Цена за шетњу са мање од 10 учесника је 5000 динара укупно.

*Важна напомена: „Културна баштина Топчидера” је посебан програм међуинституционалне сарадње и нисмо у могућности да изађемо у сусрет олакшицама које се остварују путем „Сениорˮ картица, ICOM чланских карата, студентског индекса, и сл.

 

ЧИТАЈТЕ О ШЕТЊИ

- Састанак на отменом Топчидеру (belguest.rs)

- Узбудљиво истраживање Топчидера (citymagazine.rs)

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.