МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

ГРАНИЦА ЈЕ ЗАТВОРЕНА

изложба о миграцијама и идентитетима

11. септембар - 7. децембар 2015.

Преузмите каталог изложбе:

Granica je zatvorena

ТРЕЈЛЕР

О Изложби

Изложба „Граница је затворена“ плод је сарадње Музеја афричке уметности са невладином организацијом „Група 484“, уметницима: Снежаном Скоко, Луком Кнежевићем Стриком, уметничким колективом „ШКАРТ” и позоришном и радио редитељком Иваном Богићевић-Леко. Кустоски тим изложбе чине Ивана Војт, историчарка уметности / позоришна и радио редитељка и Емилиа Епштајн, антрополошкиња / МА студије културе и рода.

Вишегодишњи рад групе уметника са корисницима центара за тражиоце азила у Србији, произвео је радове у различитим форматима: „мигрантске мапе“, писане и сликовне поруке на текстилу, као и интерактивну апликацију. Изложбу прате и аутентични аудио-записи – приче/изјаве/сведочења азиланата и азиланткиња које, између осталог, дају увид и у женску страну миграција. Део изложбе чини јединствена друштвена игра која носи назив „Граница је затворена“, а која је настала у једном од центара и уједно инспирисала постављање ове изложбе.

Музеј афричке уметности, овом изложбом, отвара врата за дискусије и критику путем којих ће сама преузети активну улогу у преиспитивању позиције у односу са различитим друштвеним реалностима, али и историју сопствене излагачке праксе.

Прилози:

У оквиру Транс Еуропа Фестивала у петак, 2. октобра 2015. године, у Дому омладине Београда одржана је трибина на тему уметност и миграције (Art and Migration). Погледајте изјаву кустоса (.pdf).

ШКАРТ мигрантске мапе можете погледати на www.internationaleonline.org.

 

 

Загреб

Након Музеја афричке уметности, део радова изложених у оквиру изложбе ГРАНИЦА ЈЕ ЗАТВОРЕНА (11.9.-7.12.2015) отпутовао је у Загреб!

У Галерији Нова / Showroom, Теслина 7, у Загребу, у уторак, 15. децембра, отворена је изложба "шкарт кварт". Изложба је организована у сарадњи са "whw / шта, како и за кога" и трајала је до 23. јануара 2016. године.

 

Лозница

Изложба "Граница је затворена" отворена је у Музеју Јадра у Лозници 28. јануара 2016. и траје до 15. фебруара 2016.

 

Савремена гимназија у Београду

Искуство и утисци ђака Савремене гимназије након посете изложби "Граница је затворена", 2015. године.

 

Изложба „Граница је затворена - први кораци“ на 44. ФЕСТ-у, Дом омладине Београда

29. фебруар – 6. март 2016.

Током трајања 44. ФЕСТ-а у холу Дома омладине у Београду, испред улаза у биоскопску салу, постављена je изложба Музеја афричке уметности под називом „ГРАНИЦА ЈЕ ЗАТВОРЕНА - ПРВИ КОРАЦИ“.

Ова изложба је први пут постављена у Музеју афричке уметности у Београду, 11. септембра – 7. децембра 2015. године, и резултат је сарадње Музеја са НВО Група 484.

Оригинални концепт изложбе „ГРАНИЦА ЈЕ ЗАТВОРЕНА“ укључивао је радове групе уметника – Иване Богићевић-Леко, Снeжaне Скоко, Луке Кнежевића Стрике и колектива ШКАРТ – који су измeђу 2013. и 2015. гoдинe пoсeћивaли Цeнтрe зa трaжиoцe aзилa у Сjeници, Бoгoвaђи, Бањи Кoвиљaчи и Крњaчи. У интeрaкциjи сa кoрисницимa тих цeнтaрa, нaстao је изложени мaтeриjaл – уметнички радови / документи. Кустоски тим изложбе чине Ивана Војт, историчарка уметности / позоришна и радио редитељка и Емилиа Епштајн, антрополошкиња / МА студије културе и рода.

У простору Дома омладине изложен је сегмент изложбе – „мигрантске мапе“ колектива ШКАРТ.

Циљ изложбе je пoдизaњe свeсти jaвнoсти o нaчину нa кojи пoсмaтрaмo истoриjски трeнутaк мигрaциja у кojeм и сaми дeлoм судeлуjeмo. Oнo штo oдрeђуje oву изложбу jeстe њена изрaзитa друштвeнo-aктивистичкa нoтa, што представља релативно нови појам и праксу за музеје, поготово оне који делују у Србији.

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.