МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Афро фестивал


Афро фестивал је културна манифестација која се једном годишње организује у Музеју афричке уметности, и представља јединствен програм, како у нашој земљи тако и у ширем региону. Откад је установљен 1997. године овај програм је постао препознатљив по атмосфери истинске космополитске свечаности. Фестивал наглашава поштовање разноврсности култура и презентацију културног наслеђа, као начин којим се промовише мултикултуралност у данашњем свету.

Уз учешће стручњака, предавача, професора, студената, пријатеља Музеја организују се изложбе и предавања, пројекције слајдова и филмског материјала о уметности и културама Африке, музичке, плесне и ликовне радионице, као и јавна вођења кроз Музеј.

Печат читавој манифестацији даје богата музичка понуда, што одсликава важност улоге која се традиционално приписује музици као неодвојивом делу живота у Африци. Међу гостима и извођачима Афро фестивала се налазе звезде светске музике: Стела Рамбисаи Ћивеше, светски позната уметница на мбири из Зимбабвеа, Хабиб Коате и група Бамада, world music уметници из Малија, група Вершки да Корешки, која у области светске музике (world music) спаја индијски и афрички звук, затим Тунде Комолафе, извођач традиционалних плесова из Нигерије, као и Кемо Сундиулу Сисоко, музичар на традиционалним инструментима из Сенегала.

Најзначајнији дан Фестивала је Дурбар, и има значење «Фестивал фестивала», дан пријатељства, музике и плеса. Уз учешће афричких амбасада у Београду, у пријатном екстеријеру – у башти Музеја, овај дан слави афричку музику, плес, уметност и занате. Посетиоци се упознају са богатством афричког света кроз симболе као што су кенте из Гане, касаи велвет у Конгу, дјелаба и кафтан са севера Африке, египатске разнобојне арабеске, индиго тканине из Гвинеје, штампани текстил из Анголе, као и путем прича и легенди о херојима и ратницима, митова о постанку света у давна времена. Уз љубазну подршку афричке дипломатске заједнице у Београду посетиоцима се пружа могућност да уживају у кулинарским специјалитетима из различитих крајева Африке. Посебно аранжирани штандови са предметима уметничке и занатске производње, тканинама, накитом, берберским теписима, доприносе духу фестивала који на незабораван начин дочарава културну ризницу Африке.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.