МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

АФРО ФЕСТИВАЛ 2010

25-27. Јун

Афро фестивал је културна манифестација која се једном годишње организује у Музеју афричке уметности и представља јединствен програм, како у нашој земљи тако и у ширем региону. Од када је установљен, 1997. године, овај програм је постао препознатљив по атмосфери истинске космополитске свечаности. Фестивал наглашава поштовање разноврсности култура и презентацију културног наслеђа кроз бројне активности, а ове године Афро фестивал започиње трибином о афричкој музици.

ПЕТАК 25. ЈУН
Уредник:
Драган Амброзић
Гост: Бојан Ђорђевић
19h Трибина:
АДРЕНАЛИН АФРИКА

Допринос Африке поп култури у 20. веку је велики, а world music као легитиман музички правац и продукт глобалне цивилизације, допринео је еманципацији Африке на неслућен начин. Учесници трибине ће дискутовати на тему афричке поп културе, посебно музичких праваца који су се последњих деценија искристалисали на афричком континенту.

Отварање културама света и глобалним трендовима оставља трага и полако постаје део београдске културне свакодневице. Велики број тема могуће је покренути када је у питању даља промоција културних вредности једног све диверзификованијег света и свих токова који се материјализују у домену стваралаштва и културне понуде. Представљања Африке у нашој средини јесте посве посебан задатак пре свега због специфичности развијања и одржавања односа са афричким континентом у историјском смислу. Међутим, посматрање савремених музичких трендова, покретање дискусија и отварање дебата на тему значаја афричке музике на глобалном нивоу последњих деценија, као и информисаности и „доживљаја“ који локална публика успева да кроз понуду искуси, само је једна од тема која ће се размотрити на трибини Адреналин Африка у оквиру Афро фестивала 2010.

Програм остварен у сарадњи са Домом омладине Београд
 

 

20.30h
Филмска пројекција: A VISIT TO ALI FARKA TOURE, филм Marc Huraux-a

Филм открива живот малијског гитаристе Али Фарка Туреа, пионира desert blues-a, истовремено пружајући увид у различите културе и народе који живе између пустиње и реке Нигер у северном Малију. У филму Туре говори о свом животу и веровањима који су дубоко укорењени у његово порекло и који су имали пресудан утицај на његов приступ музици. Као интегрални део Туреовог живота, музика представља окосницу филма.

Током вечери продаја музичких издања
 
СУБОТА 26. ЈУН

улаз: 100 дин.

 

10-18h
АФРИЧКИ БАЗАР

Афрички базар – Продајна изложба уметничких и занатских предмета: маске, скулптуре у камену и дрвету, руком прављене и бојене тканине, слике, батик, накит и декоративни предмети за ентеријер.

 

 

13-18h
ДОБАР ФРИЗЕР ОВДЕ!

За изложбу која је у току „Фризерске и берберске табле Африке“ ауторке Наташе Његовановић Ристић, осмишљен је програм „Добар фризер овде!“ – демонстрација афро-стилова фризирања, уз учешће Африканки и београдских фризера који ће посетиоцима Афро Фестивала креирати афро-имиџ. Ту су и специјални гости који ће посетиоцима канирати најнеобичније мотиве из ризинице афричког бодy арт-а. Биће то прилика да на лицу добијете осликан минијатурни знак планетарног мондијала – светског првенства у Јужној Африци!

НЕДЕЉА 27. ЈУН

улаз: 100 дин.

 

10-18h
ДУРБАР

Најзначајнији дан Афро фестивала је ДУРБАР – Фестивал фестивала – дан пријатељства, музике и плеса. Уз учешће афричких амбасада у Београду, у пријатном екстеријеру – у башти Музеја, овај дан слави афричку музику, плес, уметност и занате. Посетиоци ће имати прилику да уживају у богатству афричке креативности кроз симболе као што су кенте из Гане, касаи велвет у Конгу, дјелаба и кафтан са севера Африке, египатске разнобојне арабеске, индиго тканине из Гвинеје, штампани текстил из Анголе. Уз љубазну подршку афричке дипломатске заједнице у Београду посетиоцима се пружа могућност да уживају у кулинарским специјалитетима из различитих крајева Африке. Посебно аранжирани штандови са предметима уметничке и занатске производње, тканинама, накитом, берберским теписима, доприносе духу фестивала који на незабораван начин дочарава културну ризницу Африке.

 

 

13-18h
ДОБАР ФРИЗЕР ОВДЕ!

За изложбу која је у току, „Фризерске и берберске табле Африке“ ауторке Наташе Његовановић Ристић, осмишљен је програм „Добар фризер овде!“ - демонстрација афро-стилова фризирања, уз учешће Африканки и београдских фризера који ће посетиоцима Афро Фестивала креирати афро-имиџ. Ту су и специјални гости који ће посетиоцима канирати најнеобичније мотиве из ризинице афричког бодy арт-а. Биће то прилика да на лицу добијете осликан минијатурни знак планетарног мондијала – светског првенства у Јужној Африци!

Кликните да преузмете програм Афро фестивала 2010 - .pdf

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.