МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Бронзани тегови

Посебну групу ситних бронзаних предмета чине тегови за мерење златног праха народа Акан у Гани, познати под називом Ашанти тегови. Тегове и комплетну опрему за мерење продавали су златари који су поред обраде злата и израде накита изливали и тегове од бронзе. Златари су били повлашћени слој. Чинили су посебне заједнице и преносили своје уметничко знање на потомке.

Према облику и мотивима, тегови се могу поделити у две велике групе: геомтријску и фигуративну. Геометријски су најчешће у облику коцке, двоструких ваљака, хексаедара и пирамида. Фигуративни представљају различите врсте животињског и биљног света, људе у различитим животним ситуацијама и различите употребне предмете, као што су разне алатке, посуђе, столице, музички инструменти, оружје. Посебно су занимљиви тегови који представљају инсекте, ситне плодове и семе неких биљака, јер су ливени по узору на природу, без коришћења модела од воска. Као модел служио је сам инсект или плод. Неки тегови симболично говоре и о познатим афричким изрекама и пословицама. На пример, смисао тега на којем је приказан човек који се пење уз дрво, док му други помаже, јесте у томе што показује да ће се ономе ко бира добро дрво, односно добар пут, увек наћи неко да помогне.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.