МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Историјат

„Све што смо путујући упорно саванама западне Африке свакодневно сретали – од блештавог плавог афричког неба без облачка, баобаба, акација, дрвећа са плодовима капока или каритеа, неколико метара високих термитњака као величанствених катедрала, или оних ниских налик на големе печурке што се непрекидно сударају са осовином и карданом лендровера, а све то на температуре од преко 50 степени на сунцу – транспоновало се у нестварне облике који су нам стално лебдели пред очима, а које је Африканац са толико маште знао да претвори у одређене форме. Зато су те пластике, ти изражаји у дрвету, бронзи, керамици, камену, као и цртежи на текстилу, за нас, упорне афричке луталице, лепи, блиски и разумљиви, увек виђени и доживљени на лицу места, као део те природе и део нас самих.”

Преузет одломак из текста каталога “Музеј афричке уметности:
збирка Веде и др Здравка Печара”, Београд, 1977.

 

Под покровитељством Скупштине града Београда, 1977. године основан је Музеј афричке уметности: збирка Веде и др Здравка Печара. Током две деценије проведене у западној Африци, прво као новинар, а касније као дипломата и југословенски амбасадор у седам афричких држава, др Здравко Печар је заједно са својом супругом Ведом Загорац стекао широко познавање афричке историје, културе и уметности, које је поткрепљено неговањем блиских односа са људима Африке. Управо су пријатељски односи са афричким државницима и „обичним човеком“, као и велика истрајност, омогућили добротворима Загорац/Печар да сакупе вредне примерке чији је већи дао данас изложен на сталној поставци Музеја. Добротвори су поклонили граду Београду највећи део своје колекције, али је значајан део још увек у приватном власништву породице Печар (иако доступан за рад и истраживање у Музеју афричке уметности у Београду).

Основна колекција Музеја континуирано је обогаћивана откупима и поклонима, не само појединачних предмета, већ и читавих збирки, тако да музејска збирка сада садржи неколико хиљада аутентичних предмета традиционалне уметности, пореклом из земаља западне, централне и источне Африке.

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.