МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Керамика

Моделоване глинене главе и фигуре које су израђивали бројни афрички народи током читава два миленијума сведоче не само о дугој традицији грнчарства већ и о његовој занатској и уметничкој вредности. Значајне податке о високом ступњу занатског умећа пружају налазишта у централном делу Нигерије у којима је откривена Нок култура, настала у првом миленијуму пре нове ере. Пронађени портрети и статуете у теракоти потврђују, међутим, и висок уметнички домет афричке уметности тога времена.

Традиционална израда керамике на подручју јужно од Сахаре подразумева ручну моделацију глине, без употребе грнчарског кола. Ту традицију сачували су народни уметници све до данашњих дана. Крајњи процес обраде – печење, обавља се на отвореном простору, без употребе пећи (које се данас углавном користе само у занатско-индустријским центрима).

Једноставна орнаментика карактеристична је за посуде намењене свакодневној употреби, док знатно богатију декорацију има култна грнчарија: од плитко резаних геометријских шара до мотива рађених у високом рељефу, при чему рељефни украси најчешће представљају антропоморфне и зооморфне мотиве или су остварени као пластични шиљасти и бобичасти украси.

Основна производња грнчарских предмета била је намењена свакодневној употреби (за припрему и служење хране, чување и преношење хране и течности, складиштење летине и слично). О широкој примени керамичких предмета у разне сврхе говори и податак да се израђују и традиционалне светиљке и лампе, подне плочице, луле за пушење, кутије за чување новца, итд. Чак се израђују и музички инструменти од керамике, попут глинених бубњева који дају изванредан звук.

У целини може се рећи да је западноафричка керамика највиши ументички домет достигла у делима ритуалног карактера. Подстакнути тим захтевима и инспирацијама, афрички народни уметници успели су да у својим делима остваре значајне пластичне облике који по својим естетским квалитетима превазилазе занатско умеће, изражено у делима утилитарног карактера.

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.