Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

 

Културна баштина Топчидера

Културна баштина ТопчидераШетње „Културна баштина Топчидера“ одржавају се сваке последње суботе у месецу. Реч је о међуинституционалном програму сарадње започетом септембра 2017. године у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. У првој шетњи учествовали су Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра и Кућа легата – Легат Петра Лубарде. Од тада је ритам одржавања редовних шетњи сваке последње суботе у месецу, а реализују се и оне „по мери“, односно по избору посетилаца (више о томе у одељку „Шетња по мери“).

Временом су се овој шетњи кроз наслеђе придружиле и следеће установе културе и објекти: Архив Југославије, Кућа Олге Јанчић, Веспа музеј Србија, Јавни акваријум и тропикаријум, Споменик Исидори Секулић и Хајд парк. Захваљујући томе „Културна баштина Топчидера“ открива скривене драгуље топчидерског брда, приватне и јавне просторе које баштине разнолико наслеђе – историјско, културно, уметничко, природно, колекционарско, итд.

Културна баштина ТопчидераТоком ових шетњи можете чути више о архитектури поменутих објеката, о својеврсном духу места – genius loci који се кроз историју у одређеном простору развијао, о чувеним уметницима Петру Лубарди и Олги Јанчић, о Здравку Печару и Веди Загорац, оснивачима Музеја афричке уметности, о активностима краља Петра I Карађорђевића и његовог сина Александра у овом делу Београда, о италијанском dolce vita и веспарошкој страсти и култури. Придружите нам се и сазнајте откуд прича о Моши Пијаде у Музеју афричке уметности, шта је Петар Лубарда мислио о израдњи Ђердапа, које возило заправо користи Беба Лончар у филму Љубав и мода, како је упознавање Хенрија Мура утицало на опус Олге Јанчић, на који начин је краљ Петар живео у изнајмљеној вили трговца Ђорђа Павловића и многе друге историјски занимљиве, а савремено инспиративне приче!

Реч је о специфичном програму међуинституционалне сарадње који повезује неколико установа културе у непосредном окружењу Музеја афричке уметности. Шетње организују и воде историчарке уметности Ана Кнежевић (МАУ) и Ивана Затежић (Легат Петра Лубарде).

Културна баштина Топчидера - водичи

Ана Кнежевић и Ивана Затежић,
историчарке уметности

Током шетњи „Културна баштина Топчидера“ инспиришу нас пре свега посетиоци који, чувши причу о било ком од наведених места, готово увек имају коментаре о нашој историји, њеној динамичности, брзим или исувише спорим променама, али и о савременом тренутку. Неизмерно нам је драго да је овај програм, започет као наша студентска идеја постао редовни једномесечни догађај у коме разнолике установе културе и приватне куће учествују, и надамо се да ће се он и даље реализовати и развијати. Истраживање културне баштине Топчидера је узбудљиво, посебно у сјајном друштву заинтересованих посетилаца са којима разговарамо и увек нешто ново сазнамо. Симпатичне су и „шетње по мери” које људи бирају за различите тренутке у свом животу – свој први састанак, team building, учење и вежбање српског језика, средњошколски или универзитетски час, туристичко упознавање овог дела града итд.

Ево како су изгледале претходне шетње, а више утисака и од стране посетилаца можете пронаћи на овом линку.

 

 

Утисци о шетњи:

 

ДОСТУПНИ ТЕРМИНИ НАРЕДНИХ ШЕТЊИ

 

Субота, 19. јун у 11 часова - ОТКАЗАНО!

Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра, Веспа музеј Србија

*Окупљање испред Музеја афричке уметности, Андре Николића 14

*Јунска шетња одржава се претпоследње суботе у месецу, 19. јуна!

Културна Баштина ТопчидераУ оквиру ове шетње представљамо вам Музеј афричке уметности, причу о његовом оснивању и инспиративној западноафричкој уметности вођењем кроз сталну поставку и тематску изложбу. Сазнајте више о томе како је вила трговца Ђорђа Павловића постала Кућа краља Петра, као и о судбини личних предмета најпознатијег становника ове сењачке виле. Кроз Веспа музеј Србија разговарамо о колекционарским и веспа страстима, о италијанском dolce vita, о томе шта заправо вози Беба Лончар у филму „Љубав и мода”

Додатне информације

- Место и време окупљања: Музеј афричке уметности у 11 часова

- Трајање шетње: око 170 минута

- Како учествовати: куповином улазница по цени од 500 динара у Музеју афричке уметности пред почетак шетње.

- Важно: У складу са епидемиолошким мерама заштите, број места је ограничен, а пријављивање је ОБАВЕЗНО слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 


 

Субота, 31. јул у 11 часова

Јавни акваријум и тропикаријум, Кућа легата - Легат Петра Лубарде и скулптуре у Хајд парку

*Окупљање испред Јавног акваријума и тропикаријума, Миленка Веснића 3

Културна баштина ТопчидераУ оквиру ове шетње откријте узбудљив биљни и животињски свет који чува Јавни акваријум и тропикаријум. Кроз Легат Петра Лубарде упознајте се са послератним опусом овог уметника, његовим експериментима нитро-лаковима и утицајем индијске авантуре на рад и опус. У Хајд парку разговарамо о уметности у јавном простору и инспиративној колонади скулптура, о уређењу овог дела Београда и његовом наслеђу.

Додатне информације

- Место и време окупљања: Јавни акваријум и тропикаријум у 11 часова

- Трајање шетње: око 170 минута

- Како учествовати: куповином улазница по цени од 500 динара у Јавном акваријуму и тропикаријуму пред почетак шетње.

- Важно: У складу са епидемиолошким мерама заштите, број места је ограничен, а пријављивање је ОБАВЕЗНО слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Више информација о наредним терминима - УСКОРО!

 


 

ПОСЕБНА ПОНУДА: „ШЕТЊА ПО МЕРИ”

Нудимо могућност организовања шетње која укључује обилазак три од наведених девет локација: Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра, Кућа легата – Легат Петра Лубарде, Архив Југославије, Јавни акваријум и тропикаријум Београд, Кућа Олге Јанчић, Веспа музеј Србија, Хајд парк и скулптуре у јавном простору, парк Мала звезда и споменик Исидори Секулић, по вашој жељи. У том случају, потребно је формирати групу и контактирати нас на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. најкасније 3 дана пре организоване шетње.

Цена улазнице за шетњу са десет и више учесника је 500 динара по особи.

Цена за шетњу са мање од 10 учесника је 5.000 динара укупно.

*Важна напомена: „Културна баштина Топчидера” је посебан програм међуинституционалне сарадње и нисмо у могућности да изађемо у сусрет олакшицама које се остварују путем „Сениорˮ картица, ICOM чланских карата, студентског индекса, и сл.

 


 

ЧИТАЈТЕ О ШЕТЊИ

- Састанак на отменом Топчидеру (belguest.rs)

- Узбудљиво истраживање Топчидера (citymagazine.rs)

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.