МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Маске

Основна идеја човека да се обезбеди животна снага и осигура или увећа плодност, покретач је многобројних афричких ритуала и обреда у којима маска, поред музике и игре, има одлучујућу улогу. Било да се ради о захвалности добрим духовима који су омогућили плодну жетву, да се призове неопходни дух овде како би кише стигле на време, или да се разгоне духови и душе умрлих – маска је та која својом активношћу мора духове покренути. Од њене активности, односно уложеног труда, покрета и уметности њеног носиоца зависи жељени успех.

Поред религиозне, маске имају и важну социјалну улогу, а у неким заједницама, као што су, на пример, Дан и Гере, оне представљају искључиво верско-социјалну скулптуру и умногоме замењују фигуре предака као и различите статуе које налазимо код других народа. Маска има значајну улогу у судству, при скупљању дажбина, у рату, у прекиду рата. Оне су заштитинице и чувари рибара, ловаца, ковача, путника. Маска је неопходни реквизит многобројних тајних друштава и одређених редова унутар њих, задужених за поједине културе, за одржавање реда, добросуседских односа, за васпитање деце и припремање иницијације, увођење у ред одраслих.

Маска симболише мудрост духа, његову позитивну, као и негативну моћ. Изузетно богат свет идеја и многострука намена маске проузроковали су велики број различитих уметничких остварења у њеном креирању, карактеристичних за одређене народе. Различити стилови маски одражавају различито схватање света, митологију и колективну свест ужих и ширих заједница, но исто тако и визију индивидуалних уметника, инспирисаних околином у којој живе и племенском митологијом.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.