МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

О нама

“Било ми је велико задовољство да посетим Музеј афричке уметности у Београду. Толико форми чисте лепоте за проматрање, толико знакова за одгонетање, толико стаза и трагова за праћење што воде кроз висораван Догона, кроз земље Ашантија, кроз пространства Бамбара, да поменем само неке области представљене овом замашном поставком. Сећам се да су ме посебно привукле одређене фигуре птица, карактеристичне за Сенуфо културу Обале Слоноваче. Све те форме, сви ти знаци, сви ти трагови... Живело осећање дубине светске културе! И можда ћемо, захваљујући институцијама као што је ова, ићи корак по корак према осећању вишеполарне, разнолико локално обојене светске културе.“

Кенет Вајт, песник и писац, професор поетике 20. века на париској Сорбони, оснивач Међународног Института за геопоетику
Из каталога „Магија, традиција, савременост“, МАУ, 1997.

 

Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента.

Сталну поставку чине значајни примерци пре свега западноафричке уметности и она укључује одабране предмете из збирке коју су формирали оснивачи Музеја, Веда Загорац и др Здравко Печар. Поред сталне поставке, кроз текуће изложбе традиционалног афричког стваралаштва, Музеј проучава и кроз тематске целине представља и друге културалне области Африке: Етиопију, Магреб, као и културне ареале источне, централне и јужне Африке. Проширење истраживачког опсега кустоса изван постојећих збирки је делом у директној вези са сарадњом која је током година развијана са нашим и иностраним колекционарима и дародавцима.

Важну област рада представља издавачка делатност Музеја која се остварује кроз редовно публиковање каталога изложби, монографија, текстова и студија африканиста, као и часописа „Африка: студије уметности и културе“. Новину у издавачкој делатности представqа и посебна едиција: е-Издања путем које се прате актуелне теме из области африканистике и музеологија.

Још један домен рада Музеја јесу гостујуће изложбе: како гостовања у Музеју тако и излазак из оквира зграде у нове излагачке просторе и међу „нову“ публику. То представља вишеструки изазов због којег Музеј користи сваку прилику да организује гостујуће изложбе и програме како у земљи тако и у иностранству.

Поред изложби, представљање културног наслеђа Африке у Музеју се остварује и кроз популарне програме као што су Афро фестивал, АФРАМ и Обојени свет који поред визуелних уметности са афричког континента и из њене дијаспоре, путем предавања, филмских пројекција, ликовних и музичких радионица, тематских вечери и концерата – приближавају богатсво и креативност афричких култура.

Током четрдесет година рада ова институција је остварила значајан допринос у ширењу и неговању културних веза, као и промовисању принципа мултикултуралности и културне разноликости. Указивање на значај афричког и уопште неевропског културног и уметничког наслеђа представља темељ целокупног рада Музеја афричке уметности у Београду.

 

 


 

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић:

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ