МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

Практикум за студенте

тематска вођења студената кроз сталну поставку

Признање „Звезда Београда“ за ПРАКТИКУМ

Прoгрaм зa студeнтe зaвршних гoдинa Филoзoфскoг фaкултeтa „Прaктикум 2018" дoбиo je признaњe „Звeздa Бeoгрaдa 2018". Признaњe дoдeљуje Кaнцeлaриja зa млaдe грaдa Бeoгрaдa зa нajбoљe прojeктe чиje су aктивнoсти пoдржaнe нa кoнкурсимa oргaнизaциoних jeдиницa Грaдскe упрaвe.

У свeчaнoj сaли Стaрoг двoрa, 6. мaртa 2019, Дрaгaнa Бeлojeвић, сeкрeтaркa зa спoрт и oмлaдину, уручилa je признaњe дирeктoрки Mузeja aфричкe умeтнoсти Maриjи Aлeксић.

 

Циљ програма је да се кроз тренинг и рад са кустосима-менторима, студентима омогући упознавање са кустоском професијом. Учесници у овом програму стичу знања о историјату музеја и оснивачима, збиркама, као и главним темама у области музејског истраживања уметности и културе Африке. Истовремено, студенти развијају вештине и технике неопходне за успешно јавно вођење кроз сталну поставку.

Уз консултације са менторима, студенти сами бирају теме вођења кроз сталну поставку према својим интересовањима, осмишљавају кретање у складу са темом и напослетку презентују „причу“ најширој јавности. У програму „Практикум“ се инсистира на личној интерпретацији сталне поставке чиме се студенти подстичу на слободан, креативни приступ материји путем којег ће изградити посебан однос према музејским предметима, а самосталном селекцијом текста вођења избећи репродуковање већ готових текстуалних (мисаоних) решења. На овај начин, студенти развијају критички приступ, али и креативне потенцијале и посебан сензибилитет за рад са публиком.

Програм је започет 2013. године и реализује се једном годишње. Позив се упућује студентима завршних година Филозофског факултета преко Центра за развој каријере (при Универзитету у Београду), кандидати се пријављуљу за учешће на програму чему следи селекција коју врше кустоси-ментори. Програм припреме и тренинга траје два месеца (два часа недељно; март-мај), а затим следе јавна вођења у утврђеним терминима: „Недеља Практикума“, „Афро фестивал“, „Дани европске баштине“, а у зависности од интересовања и у оквиру програма „Недеља у МАУ“, чиме се пракса продужује до краја текуће године.

Програм „Практикум" осмислиле су и воде кустоси МАУ: Емилиа Епштајн, антрополог, и Ивана Војт, историчар уметности.

 
 
 
 
 

„Пре свега, задатак сваког музеја јесте да ослушкује и разуме пулс града у коме делује. Музеј афричке уметности се налази у Београду који је универзитетски град у коме живи група младих људи којима је музеј потребан како би се спремили за одабрани позив. Обавеза кустоса је да отвори врата, позове студенте, учини простор музеја доступним за истраживања и пружи неопходну помоћ. Нарочито је важно да се уваже знања која су стекли током студија, њихова лична интересовања и жеља за напредовањем. Њима је потребно да раде у контролисаним условима, по одређеном плану и програму, где је сваки долазак у музеј осмишљен и вођен од стране ментора, тако да немају осећај губитка времена, већ напротив, континуираног напредовања."

- Из текста кустоскиње Иване Војт:
„ПРАKТИКУМ – ОРГАНИЗОВАН ПРОГРАМ СТРУЧНE ПРАКСЕ ЗА СTУДEНTЕ У MУЗEJУ" (стр. 175-190),
објављеног у часопису „Музеји 7/2020" - Музејско друштво Србије

 

Утисци студената - учесника програма ПРАКТИКУМ

 

Обука је дефинитивно била корисна. Помогла ми је да се лакше носим са тремом и несигурностима током јавног наступа. Мислим да ова обука пружа јако добру основу за даље усавршавање у презентовању. Такође, обука ми је помогла да побољшам и друге облике презентовања, не само пред публиком у музеју, већ и нпр. на факултету током предавања.

 


 

Обука ми је била доста од користи, јер ме је подстакла на креативност, да успем да истакнем битно, да понекад и спонтано смишљам и на брзину. Такође ми је доста била од користи обука јавног наступа и помоћ да се изборим са тремом.

 


 

Пракса у МАУ ми је била од велике користи првенствено што смо имали могућност да јавно излажемо своју тему, што је мени био први пут у животу, и тиме сам се суочила и са тремом и са својим говором.

 


 

Сматрам да је програм „Практикум“ једна изванредно добра ствар, зато што студенте Филозофског факултета упућује у свакодневни рад у музеју, однос са публиком и смањује страх од јавног наступа. Мени је лично „Практикум“ доста доброг донео.

 


 

Као посебно добру страну „Практикума“ издвојила бих то што смо имали прилике да имамо вођења пред различитом публиком и различитим бројем људи у зависности од тога којом приликом је вођење организовано.

Мени је пракса била од велике користи јер сам доста тога научила о афричкој култури, која ме лично јако интересује, као и о религији и веровањима, што сам успела да повежем са оним што студирам. Такође, јако битно ми је било да се опустим и да причам пред већом групом људи. Као дорбу страну праксе бих најпре издвојила то што се доста новог научи кроз рад на одабрану тему и кроз слушања осталих практиканата. Поред тога, јавна вођења су једно посебно ново искуство, које је веома занимљиво и корисно за све што будемо даље радили. А морам да напоменем да се јако добро дружимо, што сматрам најбољом страном „Практикума“ и верујем да ћемо наставити наше дружење.

 


 

Пракса ми је користила на више нивоа: охрабривање за сигурнији јавни наступ, организацију догађаја, размишљање о структури презентације. Наравно, знатно сам проширила знање о афричкој култури. Била је сјајна сарадња са менторкама, кустоскињама, које су створиле пријатну и опуштену атмосферу, простор за интерпретацију и самоиницијативу.

 


 

С обзиром да су се праксе које сам раније похађао углавном сводиле на репродуковање унапред добијеног текста, програм „Практикум“ ми је помогао да се суочим са потпуно другим начином учествовања у вођењу кроз изложбу - писањем свог текста.

 


 

Много лепо искуство. Велики пут смо прешли и пракса је допринела да се професионално изградимо.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.