МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Предмети свакодневне употребе

Збирка предмета свакодневне употребе Музеја афричке уметности, разноврсна је и према употреби и према материјалу. Кућни инвентар традиционалног афричког домаћинства укључивао је пре свега предмете са јасном практичном наменом, а за израду су коришћени материјали нађени у непосредној близини места становања.

Афричка тиква је једна од најстаријих и најраспрострањенијих биљних врста на афричком континенту чија се практична вредност и постојаност потврђује и данас. Афричка тиква се узгаја и обрађује релативно лако, што је довело до тога да се афрички калабаш – било у свом природном облику или са евентуалним дорадама – користи за израду читавог спектра предмета за свакодневну употребу, као што су: посуде за храну или воду, кашике, шоље, флаше, корита за купање детета или колевке, али и као звечке и резонаторске кутије за различите музичке инструменте. У Западној Африци посуде од калабаша су се традиционално украшавале техником пирогравире са апстрактним мотивима или, пак, мотивима животиња које су се везивале за митове и веровања. На пример, код народа Догон у Малију, уобичајене су звечке и мање посуде од половине калабаша, на којима је пирогравиран мотив змије као симбол плодности. С друге стране, млади пастири у народу Масаји, у Источној Африци, носили су окрепљујући напитак у издуженим калабаш-флашама док су пратили своја стада. Ове масајске калабаш-флаше често су имале кожне нарамке и биле додатно украшаване перлицама и каури шкољкама.

Кашике од дрвета, нарочито оне које се могу наћи у традицији народа Дан и Гере из Обале Слоноваче и Либерије, посебан су пример укидања јасне границе између свакодневне, односно ритуалне употребе једног предмета. Наиме, код народа Дан, посебне дрвене кашике чије су дршке израђене у облику доњег дела људског тела, користиле су само жене поштоване као посебно дарежљиве и гостопримљиве, и то за сервирање пиринча при церемонијалним гозбама.

У предмете свакодневне употребе могу се убројати и постоља за главу, чешљеви, кошаре, подметачи, мотике, тералице за муве, врше за хватање рибе, и др.

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.